Nem enyhíti a covid tüneteit a C-vitamin

2021.02.15. · tudomány

Nem használ az újfajta koronavírus ellen a C-vitamin és a cink, legalábbis erre jutottak egy pénteken megjelent amerikai kutatásban, amelyben 214 felnőtt beteg állapotát vizsgálták. Az otthon gyógyuló pácienseket négy csoportra osztották, ezek közül az egyik C-vitamint, a következő cinket, a harmadik mindkettőt, míg a negyedik egyik szert sem kapta, majd összehasonlították, hogy milyen tüneteket mutatnak.

Annak ellenére, hogy sokan nagyon bíznak a C-vitaminban, és gyakorlatilag mindenre jó csodaszernek tartják, ebben az esetben a kutatók semmilyen pozitív hatását nem észlelték. Erin Michos, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik nagy dózisban szedték a cinket és a vitamint, gyakrabban számoltak be hányingerről, hasmenésről és hasgörcsökről, mint a többi csoport tagjai, a tüneteik viszont nem voltak enyhébbek, mint a többieknek.

A C-vitamin izolálása óta eltelt csaknem száz évben makacsul tartotta magát az a vélekedés, hogy a szer erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől és segít leküzdeni a betegségeket, erre viszont egyelőre nem találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint a C-vitamin a felnőtteknél 8, a gyerekeknél 14 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát – de a covid nem megfázás.

Kellemetlen mellékhatások

A kutatás során a betegek 8000 mg C-vitamint és 50 mg cink-glükonátot kaptak, ez utóbbiról azt feltételezik, hogy gyulladáscsökkentő hatása van. A napi 2000 milligrammot meghaladó C-vitamin-bevitelnek már kellemetlen mellékhatásai lehetnek: hányingert, hányást, görcsöket és fejfájást okozhat, a túlzott cinkbevitel pedig étvágytalanságot, hasmenést és szájszárazságot okozhat. A táplálékkiegésztőket fogyasztó csoportból többen a covid kellemetlen tünetei mellett ezekről is beszámoltak.

A kutatás során nem vizsgálták, hogy a C-vitamin vajon segít-e megelőzni a fertőzést, ahogy azt sem, hogy más vitaminok és ásványi elemek vajon használnak-e a betegség ellen. A kutatók szerint ebből az sem következik, hogy a táplálékkiegészítők haszontalanok lennének, a D-vitaminról például úgy tűnik, hogy valóban bevethető a koronavírus ellen, de a C a jelek szerint nem sokat ér ellene. A kutatók azt is kiemelték, hogy a vizsgálatok során 8000 milligrammos bevitel sokszorosan meghaladta a napi szükségletet, így nem csoda, ha néhány esetben kellemetlen mellékhatásokat okozott.

A világjárvány kitörése óta jelentősen megnövekedett a C-vitamin iránti kereslet, több országban korlátozták az egyszerre megvásárolható mennyiséget, Törökországban pedig a kormány is azt javasolta a lakosságnak, hogy a vitaminnal próbáljon védekezni a betegség ellen. A cinkből és C-vitaminból álló készítményeket különösen hatásosnak tartották, a mostani kutatás szerint alaptalanul - bár a megelőzésben betöltött szerepüket ebben az esetben nem vizsgálták.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás