Nagy felbontású képeket küldött a Marsról a kínai Tienven–1 űrszonda

2021.03.04. · tudomány

Bár a NASA legújabb marsjárójának és marshelikopterének (Perseverance és Ingeunity) landolása elvitte a show-t a bolygó köré ugyancsak februárban megérkezett szondák elől, Kína és az Egyesült Arab Emírségek is elsőként küldött űreszközt a Mars felé.

A 2020. július 23-án indított kínai Tienven–1 (Tianwen–1) misszió keretében marsjárót, keringő űrszondát és leszálló egységet juttatnak a Marsra. A küldetés február 10-én állt Mars körüli pályára, és a tervek szerint két hónapig vizsgálja majd onnan a bolygót, mielőtt májusban vagy júniusban belép a légkörbe. Ezt követően a marsjáró 90 marsi napon keresztül tervezi járni a felszínt, geológiai méréseket és ásványvizsgálatokat végezve, valamint a víz jelenlétét kutatva.

A kínai űrhivatal (CNSA) csütörtökön közzétett három nagy felbontású képet (egy színes és két pánkromatikus fekete-fehér felvételt), amiket az űrszonda készített a Marsról, a felszíntől 330–350 kilométeres magasságból. A fotók 0,7 méteres felbontásúak, vagyis egyetlen képpont a bolygófelszín 70 centiméteres szeletét öleli fel.

A szonda jelenleg azt a kráterekkel teli környéket (Utopia Planitia) tanulmányozza az űrből, ahol a misszió landolni tervez. Korábban itt szállt le az amerikai Viking 2 landoló egysége is 1976-ban, és erről a területről jelezte a NASA, hogy nagy mennyiségű vízjeget észleltek a felszín alatt.

photo_camera Fotó: CNSA/Xinhua via AFP

Az alábbi képen látható nagy kráter átmérője 620 méter körül lehet a CNSA közlése szerint.

photo_camera Fotó: CNSA/Xinhua via AFP

A színes képen a Mars északi sarkvidéke látható.

photo_camera Fotó: CNSA/Xinhua via AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás