A földközi-tengeri tagállamokban és Magyarországon zuhant a legnagyobbat a vendégéjszakák száma az EU-ban

2021.03.16. · gazdaság

Magyarországon 2020-ban mintegy 58 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma a világjárvány miatt az előző évhez képest – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzé tett adataiból.

Az EU átlagában a vendégéjszakák számának csökkenése 52 százalékos. Azt hihetnénk, hogy a legnagyobb visszaesést a földközi-tengeri tagállamok szenvedték el, ahol igazán jelentős a külföldi turizmus, és ez így is van. Az egyetlen kakukktojás Magyarország, amelynek turisztikai iparágát az unióban a hatodik legnagyobb mértékben érintette a világjárvány – ez derül ki legalábbis az Eurostatnak a tagállamok adatszolgáltatásán alapuló statisztikáiból.

A legnagyobb vesztes a tagállamok közül Ciprus, Görögország és Málta – több mint 70 százalékos visszaesésekkel, majd Spanyolország, Portugália és Magyarország következik. Utánuk Bulgária, Horvátország és Olaszország követi a sort. A legkisebb csökkenést Hollandia, Dánia és Svédország szenvedte el.

photo_camera Illusztráció: Eurostat

Az ábrán piros pöttyel jelölik a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák visszaesését, ez Cipruson, Romániában, Spanyolországon, majd Magyarországon és Görögországban a legnagyobb, és az EU átlagában is jelentős, 68 százalékos.

A világoskékkel jelölt belföldi vendégéjszakák száma összességében 38 százalékkal csökkent az unióban. Néhány tagállamban még nőtt is, de ez sem Cipruson, sem Máltán nem segített igazán, úgy látszik csak Szlovéniában olyan számottevő a belső piac, hogy ez valamelyest mérsékelte a vendégéjszakák összesített visszaesését. Magyarországon a belföldi turizmus is az EU-átlagot meghaladó mértékben csökkent.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válság óta a belföldön és külföldön eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt egyenletesen nőtt az Európai Unióban. A grafikonból az is kiderül, hogy a világjárvány turisztikai szektorra gyakorolt hatása egészen drámai az előző válsággal összehasonlítva is. Az Európai Unióban eltöltött vendégéjszakák éves számát az alábbi ábrán millióban adták meg, és látható, hogy ez 2020-ban bőven a 2005-ös érték alá zuhant vissza.

photo_camera Illusztráció: Eurostat

A jelentős visszaesés egy-egy ország esetében persze azt is jelenti, hogy volt honnan visszaesni. Magyarországon a turisztikai szektor egy tavalyi becslés szerint a GDP 8,5 százalékát adta 2019-ben, sőt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője 13 százalékra tette ezt a részarányt. Ez azonban eltúlzottnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az OECD adatai szerint Spanyolországban 2018-ban a turizmus a GDP 12,3 százalékát adta. Horvátországról 2016-os adat áll rendelkezésre, ez 11,4 százalékot mutat. Az viszont tény, hogy a szektor Magyarországon több mint 400 ezer embernek adott munkát.

A Szállás.hu elemzői tavaly májusban vállalkoztak a becslésre, és úgy gondolták, hogy itthon 43-48 százalékos visszaesés várható a vendégéjszakák számában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás