Az introvertáltak valamivel jobban elviselik a járványt, mint az extrovertáltak

2021.03.26. · tudomány

Egy friss amerikai kutatásban 484 olyan egyetemi diáktól kértek napi hangulatjelentéseket, akik még a lezárások előtt kezdték meg az első szemesztert, de később online oktatásra kellett váltaniuk. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan hatott a lezárás a hallgatók kedélyállapotára, és vannak-e eltérések az introvertált és az extrovertált személyiségek reakciói között.

Úgy tűnik, hogy vannak: nem túl meglepő módon az introvertáltak egy része enyhe hangulatjavulásról számolt be a lezárást követő időszakban, míg az extrovertáltak nehezebben viselték az online oktatást. Ennek a pontos okát a pszichológusok nem tudták meghatározni, de valószínűsítik, hogy azok, akik inkább extrovertáltnak mutatkoznak, az egyetemi versengést és a közeget hiányolták jobban, míg a másik csoporthoz soroltak épp a versengés hiánya miatt kevésbé stresszeltek, ezért érezték jobban magukat.

Fontos az aktivitás

A kutatás szerint ez hosszabb távon jellemzően megfordul: az introvertáltak rosszabb kedélyállapotról számoltak be az idő elteltével, míg az extrovertált személyiségek valamivel jobb eredményeket mutattak. Egy korábbi, szintén kis mintával dolgozó kutatás szerint az introvertált személyiségek számára nagyobb megterhelést jelent a távolságtartás: annak ellenére, hogy egyértelműnek tűnik, hogy ezek az emberek jobban viselik a magányt, az izoláció jobban megviseli őket, egy kanadai felmérés szerint viszont az extrovertáltak a bezártságban nagyobb stressznek vannak kitéve.

A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a személyiségtípusok jellemző reakciói alapján könnyebben azonosítható, hogy milyen csoportoknak lehet szüksége professzionális segítségre a bezártságban. Jason Moser, a Michigani Állami Egyetem pszichológusa szerint személyiségtől függően a szociális távolságtartás különböző kihívásokkal jár az egyén számára, de általánosságban elmondható, hogy ha az ember fizikailag és szellemileg is aktív marad, elmegy sétálni, már ha teheti, az jót tesz a mentális egészségének is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás