Már a Szputnyik V egy adagja is erőteljes immunválaszt vált ki azoknál, akik korábban átestek a fertőzésen

2021.03.31. · tudomány

Argentin kutatók 2020. december és 2021. február között Tucumán megye Szputnyik V vakcinával beoltott egészségügyi dolgozóit vizsgálták meg, és a medRxiv oldalon közzétett tanulmányukban úgy találták, hogy már az orosz oltás egy adagja is erőteljes immunválaszt eredményez azoknál, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen. Sőt a vakcina egy dózisa így erősebb antitestes immunválaszt váltott ki, mint amit két oltás után mértek azoknál, akik nem kapták el a betegséget – derült ki a szakmai bírálaton (peer review-n) még nem átesett tanulmányból.

A kutatók a vakcináció után az igG antitestek szintjét vizsgálták meg a beoltott egészségügyi dolgozóknál az oltás napján, majd 14 és 28 nappal később. Az ellenanyagok szintje a nulladik napon a 210, a 14. napon a 753, míg a 28. napon a 1771 értéket érte el átlagosan. A beoltottak 97 százalékánál megjelentek a vérben az antitestek, korra és nemre való tekintet nélkül. A kutatók a beoltottak egy csoportját hosszabb ideig megfigyelték, és a csoport fele a második dózist is megkapta.

Emlékeztető oltás a fertőzötteknek

Az első dózis beadását követő 14. napon mind a korábban megfertőződöttek, mind a fertőzésen át nem esettek magasabb antitest titert mutattak, de az ellenanyagok szintje sokkal magasabb volt a fertőzötteknél. Az antitest titer az antitestek jelenléte a legnagyobb hígítás inverzében, amikor a minta még pozitív eredményt ad. Ez azt jelenti, hogy a vakcina egyetlen dózisa az emlékeztető oltás funkcióját töltötte be az utóbbi csoportnál, inkább másodlagos, mintsem elsődleges immunitást kiváltva. Ezt erősítette meg az is, hogy a fertőzésen tünetmentesen átesetteknél a 14. napon 5 és félszer magasabb volt az antitest titer, mint a SARS-CoV-2-negatív csoportban, pedig a kontrollcsoporthoz képest nem volt jelentősebb a tünetmentesen átesettek oltás előtti antitestszáma.

A tanulmány még két fontos összefüggésre mutatott rá. Egyrészt az immunválasz erősségében közrejátszott a korábban a fertőzésen átesettek oltás előtti antitestszintje – minél magasabb volt, annál erősebb reakciót váltott ki a vakcina –, másrészt

az immunválasz erősségében nem játszott szerepet a fertőzés óta eltelt idő:

a diagnózistól számított 120 napig ugyanolyan erősnek bizonyult. Ennek értelmében a szerzők szerint a fertőzésen átesetteknek minden további nélkül elegendő egy adag a Szputnyik V vakcina beadása, nem kell félni attól, hogy az immunválasz esetlegesen nem nyújt védelmet, vagy csak részleges védettséget ad.

Argentínában eddig három vakcinát engedélyeztek, az AstraZeneca indiai verzióját, a Covishieldet, a kínai Sinopharmot és a Szputnyik V-t, utóbbit Dél-Amerikában elsőként. Buenos Aires 2020 októberében és decemberében küldöttségeket irányított Moszkvába, hogy megvizsgálják a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok adatait, majd a több száz oldalas dokumentáció spanyolra fordítása után az eredményeket megosztotta Bolívia, Peru, Mexikó, Uruguay és Chile kormányaival is, az egész térségben utat nyitva az orosz vakcinának.

A 45 milliós országban eddig 3,5 millió dózist adtak be, a brazil variáns terjedésétől tartva néhány napja azonban felröppent, hogy elhalasztanák az oltások második adagjának beadását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás