Hetekre lebontva is jól látszik a 2020-as év kiugró halálozása

2021.04.09. · tudomány

Az alábbi színes ábrán az elmúlt hat év halálozási adatait ábrázoltuk hetekre lebontva a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A különböző színkódok az év heteit jelölik, a rubrikák magassága pedig az adott héten elhunytak számát jellemzi. A bal oldali tengely jelöli az elhunytak számát.

Bár még a tavalyi évről szóló hivatalos halálozási adat sem végleges, az oszlop magassága mutatja az előző öt évhez képest jelentős többletet, és az is látható, hogy 2020 utolsó 8-10 hetében, a koronavírus-járvány második hullámában keletkezett ez a többlet.

A COVID-19 miatt elhunytakról szóló kormányzati statisztikák alapján a harmadik járványhullám miatti halálozás 2021 8. hetében kezdett el jelentősen nőni, és csak most, a 14. hét környékén tűnik úgy, hogy lassan megtörik ez a trend.

Mindez azonban a KSH adataiban még nem látszik, sőt azok jelenleg 2021 első 10 hetére kisebb halálozást mutatnak, mint 2019-ben, 2017-ben vagy 2015-ben. Idén az év első heteiben az influenzajárvány elmaradása is csökkenthette az összhalálozást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás