Felfüggesztik a kegyetlen állatkínzáson kapott madridi kutatóintézet működését

2021.04.13. · majom

A madridi regionális kormány felfüggesztette a Vivotecnia kutatóintézet működését, miután rejtett kamerás felvételekből kiderült, hogy az állatkísérletek során majmokat, kutyákat, törpemalacokat, nyulakat és rágcsálókat kínoznak érzéstelenítés nélkül, különösen kegyetlen módszerekkel. A toxicitási vizsgálatok részét képző kísérleteket gyógyszerészeti, kozmetikai, valamint vegy- dohány- és élelmiszeripari cégek számára végzik.

Az állatkínzás ellen küzdő Cruelty Free International (CFI) csütörtökön közzétett felvételei szerint a kutatóintézetben öncélú durvaságokat alkalmaznak a kísérleti állatokkal szemben: élő egereket vágnak fel ollóval, nyakuknál fogva dobálják dobozokba a kutyákat, vagy szórakozásképpen filccel rajzolgatnak a kifeszített majmokra. A felvételeket egy volt alkalmazott szivárogtatta ki, aki 2018 és 2020 között dolgozott a cégnél.

A szervezet szerint miközben az érintett iparágak szereplői azt szokták állítani, hogy ilyenek legfeljebb az illegálisan működő laborokban történnek, és az elismert kutatóintézetekben minden szabályt betartva, emberségesen bánnak a kísérleti állatokkal, a Vivotecnia egy 2000 óta működő, nagy cégeket világszerte kiszolgáló intézet, jelentős EU-s és spanyol állami finanszírozással megtámogatva.

A kutatóintézet végleges bezárását követelik, de büntetőügy is lehet belőle

A regionális kormány vasárnap jelentette be a Vivotecnia működésének felfüggesztését, miután egy vizsgálóbizottság a helyszínen járt, és megállapította az állatok bántalmazásának egyértelmű jeleit. A szakértők továbbá felvették a kapcsolatot a rendőrség állatvédelmi egységeivel, hogy lépjenek fel, ha a szabályszegésen túl bűncselekményt is meg tudnak állapítani a laboratóriumban folytatott tevékenységek nyomán. A laborból kimentett állatok a regionális kormányzat felügyelete alá kerültek, és állatorvosok gondoskodnak róluk.

A Vivotecnia 2010 óta 630 ezer euró uniós támogatást kapott, ezért a spanyol határokon is túlmutatott a rejtett kamerás felvételek hatása. „Amit a videón láthatunk, az elfogadhatatlan állattartásról, valamint a tudományos állatkísérletek világszerte legszigorúbb szabályozásában, a 2010/63/EU irányelvben lefektetett előírások megszegéséről tanúskodik” – reagált az Európai Bizottság szóvivője. Az irányelv szerint az állatokon végzett kísérleteket csak akkor lehet engedélyezni, ha nincs más alternatíva az adott vizsgálatra, és az állatok számát, illetve azok szenvedésének mértékét is a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.

A Vivotecnia vezérigazgatója, Andres König pénteken egy közleményben jelezte, hogy ő is döbbenten nézte a felvételeket, és bár teljességgel elítél minden szabályszegést, hiszi, hogy „ezek a képek nem jellemzők a Vivotecnia mindennapos működésére az elmúlt 21 évben.” Azt is hozzátette, hogy „bár remélhetőleg ez csak egy elszigetelt eset, mindenképpen a legkeményebb intézkedéseket kell meghozni annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi.”

Figyelem, ennél csak durvább jelenetek láthatók a videóban!
photo_camera Figyelem, ennél csak durvább jelenetek láthatók a videóban! Fotó: Cruelty Free International

Spanyolországban nemcsak az állatvédelmi szervezetek, de az állatkísérleteket végző kutatók is felemelték a hangjukat a videón látottakkal szemben. A spanyol Nemzeti Biotechnológiai Központ (CNB) kutatója, Lluís Montoliu a Twitteren azt írta: „felháborító és visszataszító az, ahogyan a felvételeken bánnak az állatokkal. (...) Nem szabad kiskapukat hagyni az állatkísérletekben. Az, hogy a tudományban a hasznukat vehetjük, kiváltság, és eziránt felelősséggel kell lennünk.”

A madridi hatóságokat a kutatóintézet végleges bezárására felhívó online petíció keddre már a 250 ezer aláírót is átlépte, és több állatmenhely jelezte, hogy szívesen befogadják a laborban talált állatokat.

A CFI által közzétett, felkavaró videót ide kattintva lehet megnézni, de igazából senkinek nem ajánljuk jó szívvel a megtekintését.

Elengedhetetlenek az állatkísérletek, de szigorúbban kell ellenőrizni

Babiczky Ákos, az ELKH TTK Hálózat és Viselkedés Neurobiológia Kutatócsoportjának laboratóriumi asszisztense, aki maga is évek óta végez állatkísérleteket, a Qubiten 2019-ben azt írta: „Sajnos jelen tudásunk szerint a tudomány és az (állat)orvoslás fejlődése egyszerűen elképzelhetetlen kísérleti állatok felhasználása nélkül.”

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az állatkísérletek elvégzését szigorú előírások szabályozzák, az Európai Unióban különösképpen, a gyakorlatban pedig a kutatók az úgynevezett 3R-elv alapján dolgoznak, azaz a lehető legkevesebb kísérleti állat felhasználásával (reduction), a lehető legkevesebb fájdalmat okozó módszerekkel (refinement) és az állatkísérleteket kiváltó módszerek bevezetésével (replacement).

„Ha részletesebben megnézzük az EU-s adatokat, azt láthatjuk, hogy a felhasznált állatok túlnyomó többsége egér (kb. 61%) és patkány (kb. 14%). Az etikai szempontból legkényesebbnek tekinthető kutyák, macskák és főemlősök mindössze az összes kísérleti állat kevesebb mint 0,3 százalékát teszik ki. A felhasználás pedig nagyrészt humán és állatgyógyászati, illetve az ezekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési (összesen: 39,3%) és alapkutatási (38,1%) célra történik", írta a magyar kutató, aki a fent leírt embertelen kísérletekhez hasonló gyakorlatról írva hozzátette: „azt gondolom, hogy ezek csak még inkább arra ösztönzik a tudományos közösséget, hogy önkritikát gyakoroljon, tökéletesítse saját módszereit, és kizárja soraiból azokat, akik megfeledkeznek arról, hogy élő és érző lényekkel dolgoznak együtt egy közös célért.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás