A fokozott ízérzékű embereken kevésbé fog a koronavírus

2021.06.18. · tudomány

A szaksajtóban szuperízlelő (supertaster) néven számon tartott embereknek sokkal több ízlelőbimbójuk van, mint a többségnek, ezért jóval intenzívebben érzékelik az ízeket mint mások. Jellemzőjük, hogy szenzitivitásuk miatt általában kerülik a keserűbb ételeket és italokat.

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmányban ismertetett friss amerikai kutatás szerint a szuperízlelők szignifikánsan védettebbek a SARS-CoV-2 új koronavírussal szemben, mint az efféle tulajdonsággal nem bíró embertársaik.

Mustkóstolás egy dél-afrikai borászatban idén februárban
photo_camera Mustkóstolás egy dél-afrikai borászatban idén februárban Fotó: RODGER BOSCH/AFP

A kutatók három kategóriát felállítva 1935 önkéntes ízérzékelését vizsgálták, miközben genetikai analízisnek is alávetették őket, aszerint hogy a korábbi kutatásokban a többlet ízlelőbimbók kifejlődését szabályozó T2R38 nevű gén jelen van-e a genomjukban. A szuperízlelők mindkét szülőjüktől örökölték ezt a gént, az ízlelőknek (taster) nevezettek csak az egyiktől, míg a nem ízlelők (nontaster) egyiktől sem. 508 résztvevő bizonyult szuperízlelőnek, 917 ízlelőnek és 510 nem ízlelőnek. A 2020. júliusától megkezdett két hónapos vizsgálati időszak alatt 266 önkéntes COVID-19 tesztje lett pozitív, közülük 55-en szorultak kórházi kezelésre. Az utóbbiak 85 százaléka a nem ízlelők táborába tartozott, míg a pozitív vírustesztet produkálók közül mindössze 15 volt szuperízlelő, ami a fertőzöttek 6 százalékát jelentette.

Korábbi, bakteriális fertőzésekre összpontosító kutatások már bizonyították, hogy az intenzív ízlelésért felelős, mindkét szülőtől örökölt gén jelenléte erősebb veleszületett immunválaszt vált ki a felsőlégúti fertőzésekkel szemben. Az amerikai kutatók azt feltételezik, hogy a T2R38 a SARS-CoV-3-vel szemben is működik, ennek ellenére kifejezetten óvnak attól, hogy az ilyen tulajdonságokkal bíró emberek ne oltassák be magukat.

A kutatást vezető Henry Barham, a louisianai Baton Rouge General Medical Center fül-orr-gégésze egyébként a LiveScience kutatási ismertetője szerint azután indította el a vizsgálatokat, hogy a pandémia első hónapjaiban olyan műtéteket végzett, amelyek során fokozottan ki volt téve a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírusnak. Kollégái közül a védőfelszerelés viselése ellenére sokan megfertőződtek és kórházba is kerültek, míg ő, aki szintén szuperízlelő, nem.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás