A fokozott ízérzékű embereken kevésbé fog a koronavírus
A szaksajtóban szuperízlelő (supertaster) néven számon tartott embereknek sokkal több ízlelőbimbójuk van, mint a többségnek, ezért jóval intenzívebben érzékelik az ízeket mint mások. Jellemzőjük, hogy szenzitivitásuk miatt általában kerülik a keserűbb ételeket és italokat.
A JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmányban ismertetett friss amerikai kutatás szerint a szuperízlelők szignifikánsan védettebbek a SARS-CoV-2 új koronavírussal szemben, mint az efféle tulajdonsággal nem bíró embertársaik.
A kutatók három kategóriát felállítva 1935 önkéntes ízérzékelését vizsgálták, miközben genetikai analízisnek is alávetették őket, aszerint hogy a korábbi kutatásokban a többlet ízlelőbimbók kifejlődését szabályozó T2R38 nevű gén jelen van-e a genomjukban. A szuperízlelők mindkét szülőjüktől örökölték ezt a gént, az ízlelőknek (taster) nevezettek csak az egyiktől, míg a nem ízlelők (nontaster) egyiktől sem. 508 résztvevő bizonyult szuperízlelőnek, 917 ízlelőnek és 510 nem ízlelőnek. A 2020. júliusától megkezdett két hónapos vizsgálati időszak alatt 266 önkéntes COVID-19 tesztje lett pozitív, közülük 55-en szorultak kórházi kezelésre. Az utóbbiak 85 százaléka a nem ízlelők táborába tartozott, míg a pozitív vírustesztet produkálók közül mindössze 15 volt szuperízlelő, ami a fertőzöttek 6 százalékát jelentette.
Korábbi, bakteriális fertőzésekre összpontosító kutatások már bizonyították, hogy az intenzív ízlelésért felelős, mindkét szülőtől örökölt gén jelenléte erősebb veleszületett immunválaszt vált ki a felsőlégúti fertőzésekkel szemben. Az amerikai kutatók azt feltételezik, hogy a T2R38 a SARS-CoV-3-vel szemben is működik, ennek ellenére kifejezetten óvnak attól, hogy az ilyen tulajdonságokkal bíró emberek ne oltassák be magukat.
A kutatást vezető Henry Barham, a louisianai Baton Rouge General Medical Center fül-orr-gégésze egyébként a LiveScience kutatási ismertetője szerint azután indította el a vizsgálatokat, hogy a pandémia első hónapjaiban olyan műtéteket végzett, amelyek során fokozottan ki volt téve a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírusnak. Kollégái közül a védőfelszerelés viselése ellenére sokan megfertőződtek és kórházba is kerültek, míg ő, aki szintén szuperízlelő, nem.
Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Szaglástréning adhat reményt azoknak, akik a COVID-19 miatt nem éreznek illatokat és ízeket
A koronavírus-fertőzés talán legjellemzőbb tünete hónapokra is elnyúlhat, és nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Vannak, akiknek a munkáját is ellehetetleníti a szaglás és az ízlelés hosszú távú elvesztése, de már több helyen kutatják, hogyan lehet visszaprogramozni az agyat az illatok és az ízek érzékelésére.
Kezdjük érteni, hogy miért nem érez ízeket és szagokat egy koronavírusos beteg
Az orvostudománynak nincs kész válasza az érzékszervi zavarokra, de egyre több ismeretet szereznek a vírus működéséről. Ezek közül néhány magyarázatot nyújthat rá, hogy miért mond csődöt a betegek ízlelése és szaglása, és hogy miért torzult formában térnek vissza a betegség lefolyása után.
Nem is úgy működik az ízlelés agyi folyamata, ahogy eddig hittük
A szakértők úgy vélték, hogy az agy ízkérgének neurális térképei befolyásolják az ízlelésünket, de egy új kutatás kiderítette, hogy az emlősök agyában nincs ilyen térkép.