A focimeccsek miatt jobban terjed a covid a fiatal férfiak között

2021.07.09. · tudomány

Négyszeresére emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Angliában a hónap eleje óta, és bár nem teljesen egyértelmű, hogy ezért egyedül a focimeccsek tehetők felelőssé, a szakemberek óvatosságra kérik a szurkolókat. A járványügyi adatok szerint a covid leginkább a fiatal felnőtt férfiak körében terjed.

Denis Kinane immunológus, a Cignpost Diagnostics nevű, koronavírus-teszteket végző cég alapítója szerint is megfigyelhető, hogy egyre több fertőzött kerül ki ebből a korcsoportból. Steven Riley szerint nem egyértelműen maguk a focimeccsek jelentik a problémát, hanem a gyakoribb kontaktok, leginkább pedig az, ha sokan gyűlnek össze zárt helyen, például egy sörözőben sokan nézik együtt a meccset.

Miután Anglia 2-1-re legyőzte Dániát az elődöntőben, tumultuózus jelenetek alakultak ki az utcákon és a kocsmákban. Keith Still, a Suffolki Egyetem kutatója szerint valójában ezek okozhatnak nagyobb problémát: a professzor járványügyi szempontból „ijesztőnek” nevezte az ünneplő tömeget.

Kellhet még a maszk

Carlo Signorelli, a milánói San Raffaele Egyetem közegészségügyi szakértője szerint a közös éneklés és hangos drukkolás valóban járványügyi kockázatot hordoz magában, ezért azt javasolja, hogy akik közösen készülnek szurkolni, vegyenek fel maszkot.

A WHO becslései szerint az Európa-bajnokság nagyjából 10 százalékkal emelte meg az esetszámokat a mérkőzéseknek otthont adó városokban. Catherine Smallwood, a szervezet egészségügyi vészhelyzeteket kontrolláló programjának főtanácsadója szerint sem maguk a mérkőzések jelentik a legnagyobb problémát, hanem a tömeg stadionon kívüli kezelése. Az UEFA szerint ez viszont minden országban a helyi rendszabályoknak megfelelően történik, a meccsek pedig járványügyi szempontból biztonságosak, Smallwood viszont óvatosságra int, szerinte a rendezvények meggyorsíthatják a járvány harmadik hullámának eljövetelét.

A bajnokság döntőjét vasárnap játsszák a londoni Wembley stadionban, ahol körülbelül hatvanezer szurkoló jelenlétére számítanak, a belépés feltétele a negatív covid-teszt vagy a teljes oltottság.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás