A Szputnyik teljesített a legjobban, a Sinopharm a legrosszabbul a Semmelweis Egyetem ellenanyagtesztjén

2021.07.14. · tudomány

1195 beoltott személyen vizsgálta meg a Semmelweis Egyetem, hogy a koronavírus elleni vakcinák után hogyan áll szervezetükben az ellenanyagok szintje. A június 15-én meghirdetett vizsgálatra olyanok jelentkezését várták, akik korábban magánúton negatív ellenanyagtesztet kaptak, hiába oltatták be magukat már két adaggal.

Az egyetem szerdán közölte a vizsgálatok eredményeit: az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal (vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével) szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre.

Mint írták, azért tartották fontosnak ellenanyagtesztekkel megvizsgálni a kérdést, mert a közvéleményt erősen foglalkoztatja ez a téma, és „az eltérő érzékenységű ellenanyagtesztek bizonytalanságérzést okozhatnak”. Az egyetem által elvégzett vizsgálatokon a pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

A korábban negatívnak mért résztvevők 88 százalékánál találtak ellenanyagot

A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye. A korábban negatívnak mért személyek 88 százaléka az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.

Látható, hogy a Sinopharmmal beoltottak körében volt a legnagyobb azoknak az aránya, akiknek a szervezetében az egyetemi teszt sem mutatott ki ellenanyagot: 16 százalék. A résztvevők között eleve a kínai vakcinával beoltottak voltak a legtöbben. Az orosz vakcinával beoltottak körében viszont egy beoltott sem bizonyult negatívnak az újabb méréseken.

photo_camera Illusztráció: Semmelweis Egyetem

Az egyetem szerint fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a méréseket korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkező szelektált populációnál végezték el, és még náluk is mintegy 88 százalékban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás. A teljes oltott lakosság esetében egy korábbi vizsgálat minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96 százalék feletti pozitivitást mutatott.

Az egyetem életkorra bontva is közölte az eredményeket, ebből látható, hogy javarészt a hatvan év fölötti résztvevőknél találtak zéró ellenanyagszintet, de a Szputnyik V-vel oltottak körében az idősebbek körében sem akadt ilyen.

photo_camera Illusztráció: Semmelweis Egyetem

Az egyetem szerint az eredmények messzemenően igazolják a Magyarországon használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is, mégpedig az, hogy a saját és környezetük egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassák be magát, hogy néhány héten belül ők is rendelkezhessenek a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel.

Kedden zárult a Fővárosi Önkormányzat által szervezett hasonló vizsgálat, ahol szintén a Sinopharm vakcinával oltottak körében adódott a legtöbb negatív ellenanyagteszt. Ezen a vizsgálaton azonban már a Szputnyik V-vel oltottak között is találtak olyat, akinek nem volt a szervezetében ellenanyag.

Mit jelent a hatásosság?

Egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, például az életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés. A WHO akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint ennek a kritériumnak mindegyik Magyarországon alkalmazott koronavírus elleni készítmény megfelel – írta az egyetem.

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás