Nem vagytok lovak, sem tehenek – megelégelte az FDA, hogy az amerikaiak féreghajtót szednek a COVID ellen

2021.08.23. · koronavírus

Újra fellángolt az ivermectin-vita: az állatgyógyászatban használt parazitaellenes szerről korábban tévesen elterjedt, hogy hatásos a COVID-19 ellen. Bár ez nem igaz, sőt a szer emberre veszélyes is lehet, az Egyesült Államokban még mindig sokan kezelik vele vélt vagy valós COVID-tüneteiket.

Mivel ezt a fake news miatt eluralkodott házi gyógymódot semmilyen tájékoztató kampánnyal nem sikerült felszámolni, az amerikai élelmiszer-biztonsági és gyógyszerészeti hatóság, az FDA szombaton keresetlen stílusú Twitter-üzenetben igyekezett megértetni a nagyközönséggel, hogy az ivermectin szedése nem célszerű:

„Nem vagytok lovak. Nem vagytok tehenek. Komolyan, emberek. Hagyjátok abba!”

link Forrás

Az USA-ban nehezíti a helyzetet, hogy számos orvos is a szer hatásosságát hirdette, bár szakértők akkor elmondták, hogy az ivermectinnel elért teszteredmények nem elégségesek ahhoz, hogy a szert hivatalosan engedélyezzék erre a célra, és a laboratóriumi bizonyítékok nagyon messze állnak attól, hogy rájuk hivatkozva embereket kezeljenek a szerrel.

Most, nyolc hónappal később több amerikai államban nem sikerül megfelelő szintre hozni a lakosság átoltottságát, és a koronavírus delta variánsa gyorsan terjed az országban. Néhány városban ismét kezdenek megtelni az intenzív osztályok COVID-os páciensekkel, a súlyos betegek és a halottak nagy többsége olyanok közül kerül ki, akik nem oltatták be magukat a SARS-CoV-2 ellen. A legkevésbé átoltott államban, Alabamában Donald Trump volt elnököt kifütyülték, amikor az oltást ajánlgatta közönségének.

Vivek Murthy tisztifőorvos vasárnap a CNN-en ismételte el, hogy a COVID-19 elleni legerősebb védelmet az oltás jelenti, és ha valaki elkapja a vírust, vannak már bevált terápiák és szerek – az ivermectin azonban nem tartozik ezek közé. Hétfőn a Pfizer/BioNTech vakcinája megkapta a teljeskörű engedélyt az Egyesült Államokban, az eddigi vészhelyzeti engedély helyett.

Az FDA a tweetben tájékoztatót tett közzé a féreghajtó szerről, amelyben egyértelműen nem ajánlják koronavírus-fertőzésre, még akkor sem, ha egyébként előfordul, hogy embereknek írják fel a gyógyszert – parazitafertőzés esetén. (És még akkor sem, ha egyes országokban, például Kolumbiában egy kísérletben koronavírusos páciensekkel is beszedették a szert, ha nem voltak súlyos tüneteik.) Általános tanácsként az FDA azt írja, senki ne szedjen be semmilyen szert COVID-19-re, hacsak nem képzett egészségügyi dolgozó írta elő az ellenőrzött forrásból származó gyógyszert.

Ivermectin, a csodagyógyszernek hitt féregtelenítő
photo_camera Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a múlt héten legalább egy ember kórházba került az ivermectin beszedése után Mississippi államban. Az állami egészségügyi vezető, Thomas Dobbs úgy fogalmazott, „az ivermectint megelőzésre használni enyhén szólva őrültség. Kérjük, hogy ne tegyék.”

Az FDA tájékoztatója szerint a szer lehetséges mellékhatásai közé tartozik a bőrkiütés, a hányinger, a hányás, a hasmenés, a hasfájás, az arc és a végtagok dagadása, idegrendszeri tünetek (szédülés, görcsök, zavarodottság), a vérnyomás hirtelen csökkenése, súlyos, kórházi kezelést igénylő bőrtünetek kialakulása és májkárosodás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás