Nemcsak a koronavírus-fertőzésnek, az influenzának is vannak hosszú távú mellékhatásai

Az influenzás betegeknél is felléphetnek hosszú távú, a koronavírus-fertőzéshez hasonló lefutású mellékhatások – állapította meg az Oxfordi Egyetem tanulmánya.

A tanulmány szerzői két, egyenként több mint százezer fős csoportot vizsgáltak az Egyesült Államokban; az egyik csoport tagjainál koronavírus-fertőzést, a másiknál influenzát diagnosztizáltak. Köztük akadtak olyanok is, akik 3-6 hónappal a betegség lefolyása után még mindig tüneteket mutattak. A tünetek közé sorolhatók az olyan problémák, mint a szorongás, a légzési rendellenességek, a fáradtság és a fejfájás.

Az összehasonlítás alapján a koronavírusos betegeknél nagyobb, 42 százalékos valószínűséggel léptek fel hosszú távú mellékhatások – szemben az influenzás csoport 30 százalékával –, de az utóbbiak kiugróan magas részaránya is figyelemre méltó. Mivel valószínű, hogy mindkét csoportban felülreprezentált volt azoknak az aránya, akiket nagyon megviselt a betegség, a számok nem reprezentatívak a teljes populációra nézve, de a kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a korona- és az influenzavírus egyaránt hosszú távú szövődményeket okozhat.

„Sokan vannak közöttünk, akik átélték az influenzát, és tudják, hogy nem javul olyan gyorsan az állapotuk, mint azt remélték volna.”

– mondta a BBC-nek Paul Harrison professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A koronavírusos betegek magasabb arányát a vizsgált csoportokban az is okozhatja, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel keresik fel az orvost, ha hosszú távú mellékhatások lépnek föl, de az is elképzelhető, hogy a koronavírusos tüneteket más módszerekkel rögzítették az egészségügyi nyilvántartásokban. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a koronavírus-fertőzés gyakrabban okozhat maradandó tüneteket, mint az influenza.

A PLOS Medicine folyóiratban megjelent tanulmány csak a hosszú távú tüneteket vizsgálta; arra nem tért ki, hogy a segítséget kérő páciensek mióta küszködnek a problémákkal, és a szimptómák súlyosságát sem dokumentálták. A kutatók szerint a hosszú lefolyású koronavírus-fertőzés, az úgynevezett long covid további kutatásokat igényel, ugyanakkor a most megjelent tanulmány rávilágított, hogy milyen keveset tudunk a közönséges influenzavírus hosszú távú mellékhatásairól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás