Sosem fogyott még olyan mértékben Oroszország népessége, mint az elmúlt egy évben

2021.10.14. · gazdaság

Sosem fogyott még olyan mértékben Oroszország népessége békeidőben, mint az elmúlt 12 hónapban. Ez azután derült ki, hogy egy neves független demográfiai kutató nekiállt elemezni a kormány által közölt hivatalos adatokat – a rögzített halálesetek és születések számát, a be- és kivándorlási adatokkal összevetve.

Alekszej Raksa számításai szerint 2020 októbere és 2021 szeptembere között 997 ezerrel csökkent Oroszország népessége, ami leginkább annak köszönhető, hogy az országot különösen sújtotta a koronavírus-világjárvány – a kormány adatai szerint 2020 eleje óta legalább 660 ezerrel többen haltak meg Oroszországban, mint egy átlagos időszakban. Korábbi jelentések szerint a 2020-ban tapasztalt népességfogyás mértéke 11-szer nagyobb volt, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben.

Az országban jelenleg a járvány negyedik hulláma tombol. A széles körben elérhető vakcinák ellenére szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma (962), és a covid számlájára írható napi halálesetek száma július eleje óta nem csökkent 700 alá. Oroszországban a teljes körűen beoltottak aránya 31,3 százalék, vagyis még mindig közel 50 millióan nem vették fel az oltást – az országban a saját gyártású Szputnyik V oltóanyaggal szemben is nagy a szkepticizmus. „Nem tudom, hogyan javulhatna a helyzet, látva a vakcinát elutasítók arányát és a korlátozások hiányát” – mondta Raksa a Guardiannek.

A demográfus szerint legutóbb 1999 júliusa és 2000 júniusa között volt hasonló helyzet, amikor Oroszország népessége 983 ezerrel csökkent, azonban akkor a gazdasági válság miatt leginkább a születések száma és a várható élettartam csökkent, nem a halálozások száma nőtt drámaian.

Vlagyimir Putyin hatalomra jutásának idején, 2000-ben még 147 millió fő körül volt Oroszország népessége, ám ez a szám mára a 144 milliót közelíti. A csökkenő tendenciát látva az elnök már 2019-ben bejelentette, hogy kísérti őt a csökkenő orosz népesség rémképe, és újraválasztási kampányában is kiemelt szerepet kapott a demográfiai válság kezelésének ígérete az elnöki ciklus végéig, 2024-ig – aztán közbeszólt a valóság.

Bár a kormány családtámogatási politikája révén a kettőnél több gyermeket vállalók számos adókedvezményben és pénzügyi juttatásban részesülhetnek, a népességfogyás nem állt meg, és egy 2019-es kormányzati jelentés szerint 2035-ig akár még több mint 12 millióval csökkenhet a lakosság. Putyin kritikusai szerint bár a családtámogatási politika a népességfogyás miatt is szükséges, az ideológiai háborúban is jól jön a kormánynak, hiszen a hagyományos családi értékek hangsúlyozásával igazolják az LMBT közösség üldözését, a „melegpropaganda” tiltását vagy az azonos nemű párok gyermekvállalásának ellehetetlenítését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás