Húszezer embert oltottak be egy német csodadoktor házi készítésű vakcinájával

2021.12.01. · majom

Nyomozást indítottak a német hatóságok Winfried Stöcker vállalkozó, kutatóorvos, a lübecki reptér tulajdonosa ellen, amiért a saját maga által készített vakcinával oltott be embereket. A rendőrség a repülőtéren szervezett oltási akció hírére érkezett a helyszínre, ahol százötvenen várakoztak a hivatalosan be nem vizsgált oltásra, nyolcvanan pedig a reptér előtt vártak a sorukra. Bár a rendőrök leállították az akciót, 107 ember már megkapta a Stöcker által propagált oltást, korábban pedig körülbelül húszezer emberhez juttatták el a vakcinát.

Stöcker állítása szerint mindössze fél óra alatt találta ki az oltás receptjét, amelyet korábbi kollégáival együtt kezdett gyártani. A milliomos négy évvel adta el labordiagnosztikai cégét, az Euroimmunt egymilliárd euróért, az itteni tapasztalataira hivatkozva állítja, hogy képes saját oltást fejleszteni. Stöcker szerint a vakcinája biztonságos és 97 százalékos hatásosságú, bár ezt klinikai vizsgálatok nem igazolják. Ő maga is csak arra tud hivatkozni, hogy az oltást saját magának és ötven munkatársának is beadta, és náluk minden rendben ment, a hatóságok azonban nem elégedettek ezzel a mintával.

Ötfős minta

A hivatalos engedélyeztetési eljárást Stöcker túl hosszúnak találta, bár amikor feltalálta a vakcinát, megkereste az oltások engedélyeztetését végző német hivatalt, a Paul-Ehrlich Intézetet (PEI). Itt sem voltak elégedettek az akkor öt főből álló minta által nyújtott bizonyítékokkal, Stöcker pedig megsértődött, és közölte, hogy nem hajlandó két évig várni rá, hogy elkezdhessék használni a találmányát, eddig tartana ugyanis szerinte a hivatalos eljárás.

photo_camera Winfried Stöcker a vakcinát mutatja Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Stöcker szerint az orvostudománynak az embereket kell szolgálnia, nem pedig az államot, és sérelmezi, hogy sokan nem kaphatták meg az oltását. A milliárdos azt is állítja, hogy az általa kifejlesztett szer egyetlen esetben sem okozott panaszokat, és a húszezer német beoltott közül csak tíz esetben fordult elő, hogy valaki elkapta volna a covidot.

Nem adott be semmit

Az üzletember védőügyvédje, Wolfgang Kubicki ennek ellenére fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Stöcker senkinek sem adott oltást személyesen, ezért nem is követhetett el semmilyen bűncselekményt. Stöcker ennek ellenére azt állítja, hogy az ő vakcinája jobb, mint az mRNA alapú modern fejlesztések, ezzel pedig kritikusai szerint az óvatosan oltásellenes szélsőjobboldali közönséget akarja megcélozni, akik nem bíznak az állami intézményekben és az mRNA-s vakcinákban (az üzletember korábban xenofób megjegyzéseivel és a szélsőjobboldali AfD-nek juttatott nagylelkű adományaival került be a lapokba).

Karl Lauterbach infektológus szerint több gond is akad Stöcker fejlesztésével, de a leggyanúsabb az, hogy miközben az egész világon gőzerővel dolgoznak a vakcinák fejlesztésén, ő állítása szerint már áprilisban fél óra alatt megoldotta az egészet, azt pedig tulajdonképpen senki sem tudja, hogy mit adnak be azoknak, akik jelentkeznek nála az oltásért, ahogyan azt sem, hogy ennek milyen hosszabb távú következményei lehetnek.

A további intézkedésekig a rendőrség megtiltotta Stöckernek az alternatív oltási kampány folytatását, amivel valószínűleg felbőszítik majd a feltaláló híveit, sokan ugyanis jobban hisznek az általa fejlesztett vakcinában, mint az egyébként széles körben hozzáférhető, hivatalosan is ellenőrzött szerekben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás