A szappanopera folytatódik: Kína szerint a hamarosan a Holdba csapódó űrszemét nem az övék

2022.02.22. · majom

Újabb fordulat következett be annak a valaminek a kálváriájában, amiről már csak annyi biztos, hogy március 4-én be fog csapódni a Holdba, és hogy ember által készített tárgyról van szó. Bill Gray amerikai csillagász, a földközeli objektumokat megfigyelő Guide program megalkotója január végén annak a gyanújának adott hangot, hogy a rejtélyes valami a SpaceX által 2015-ben fellőtt Falcon-9, ami hét éve irányíthatatlanul sodródik az űrben.

Bár a kilövés ideje és helye alapján ez elég valószínűnek tűnt, nem sokkal később, február közepén elismerte, hogy tévedett, és szerinte az objektum a Csang-o 5-T1 űreszköz fellövéséből származik. Gray ezúttal sem állította, hogy 100 százalékos magabiztossággal megállapítható, hogy valóban kínai űrszemétről van szó, mindenesetre a szerény 99,9 százalék, amit vállalni mert, még mindig elég soknak tűnik.

Nem ő az egyetlen, aki az űrszemét kínai eredete mellett tette le a voksát: az Arizonai Egyetem kutatói szerint a SpaceX és a kínai rakéta a rajtuk használt festék alapján világosan megkülönböztethető egymástól.

Kína tagad

Kína szerint ez nem így van: Wang Wenbin, a külügyminisztérium szóvivője egy interjúban tagadta, hogy bármi közük lenne az űrszemét becsapódásához, és felhívta rá a figyelmet, hogy Kína minden esetben a legnagyobb körültekintéssel és a nemzetközi szabályoknak megfelelően végzi el az űrbéli misszióit (is). Az összképet némileg rontja, hogy a szóvivő a Csang-o 5 misszióra hivatkozva azt állítja, hogy a rakéta visszaérkezett a Föld légkörébe és elégett a Csendes-óceán felett, miközben eredetileg egy másik kilövésről volt szó.

Annak ellenére, hogy valami tényleg neki fog menni a Holdnak (és ez nagy valószínűséggel a Csang-o T-1 rakétája lesz), a vitának leginkább politikai tétje van, a becsapódás nem okoz majd különösebb kárt, sőt, a NASA azt reméli, hogy a megfigyeléséből még tudományos eredmények is születhetnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás