A kijevi holokauszt emlékezetközpontnál is gyilkolt a hétfői orosz rakétatámadás

2022.03.02. · tudomány

Miután a kijevi Babin Jar Holokauszt-emlékezetközpont vezetősége közleményben tett ígéretet arra, hogy dokumentálja és a hágai Nemzetközi Bíróság elé terjeszti az orosz erők által elkövetett háborús bűnöket, rakétatámadás érte az emlékművet – olvasható a Babin Jar honlapján.

Az emlékközpont vezetői pár órával azelőtt tették közzé a Vlagyimir Putyin orosz elnök holokauszttal kapcsolatos nyelvhasználatát, és Oroszország Ukrajna elleni agresszióját elítélő állásfoglalásukat, hogy az orosz hadsereg rakétatámadást indított az ukrán fővárosban álló tévétorony ellen, amelynek szomszédságában az emlékezetközpont is található.

A rakétatámadás 2022. március 1-én Kijevben
photo_camera A rakétatámadás első pillanatai Fotó: EyePress via AFP

A Babin Jar épületénél és a tévétoronynál öt halottat említő híradások eddig nem tértek ki az emlékközpontban esett károkra. Az AFP szerdán, március 2-án az alábbi fotót közölte a helyszínről.

A Babin Jar épülete 2022. március 2-án az ukrán fővárosban
photo_camera A Babin Jar épülete 2022. március 2-án az ukrán fővárosban Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A Qubiten az év elején írt Pető Andrea az 1941. szeptember 29-én és 30-án az akkor a külvárosban fekvő homokszurdokban, a Babin Jarban (oroszul Babij Jar) lezajlott tömegmészárlás helyén épült emlékműről, amely paradigmaváltást jelent a kelet-európai emlékezetpolitikában.

A történész szerint a belgrádi születésű Marina Abramović A sírás kristályfala című alkotása „kilép a korábbi holokauszt-emlékművek vizuális kódjaiból: nem felvésett neveket, menórát, kettétört könyvet, egymásba fonódó haldokló testeket vagy éppen a hiányt és a történelem megtörését látjuk kivetítve vagy beépítve”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás