Először bizonyíthatták, hogy szarvasokról emberekre is terjed a Sars-CoV-2

2022.03.02. · tudomány

Kanadai kutatók tavaly novemberben és decemberben Ontario délnyugati és keleti részein 300 vérmintát gyűjtöttek be a vadon élő szarvaspopulációkból. A célirányos tesztelés 17 esetben pozitív eredményt mutatott a SARS-CoV-2 új koronavírusra.

A fehérfarkú szarvasokban (Odocoileus virginianus) talált kórokozók genomjának szekvenálása egy új és a korábbiaktól erősen eltérő vonalat azonosított – számolt be a LiveScience az egyelőre még csak preprint verzióban publikált kutatásról. Ebben a vonalban 76 mutáció volt a vírus eredeti, a kínai Wuhanban azonosított változatához képest. További elemzések arra utalnak, hogy a vonal 2020 vége óta fejlődhetett az állatokban – írja a New York Times.

A brit Guardian beszámolója szerint miután a kutatók összehasonlították a szarvasokban talált vírusgenomokat a térségben élő emberekben találtakkal, sikerült azonosítaniuk egy olyan, a szarvasokkal közelebbi kapcsolatba került személyt, aki a SARS-CoV-2 genetikailag hasonló törzsével fertőződött, így hihetőnek tűnik, hogy ebben az esetben egy szarvas fertőzött meg embert.

Fehérfarkú szarvasünő a kanadai Qubecben
photo_camera Fehérfarkú szarvastehén a kanadai Qubecben Fotó: PHILIPPE HENRY/Biosphoto via AFP

Bár korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a COVID-19 nem csak emberről emberre, de emberről szarvasra, illetve a szarvaspopulációkon belül is terjedhet, a kutatók úgy vélik, ez az első bizonyíték a szarvasról emberre való terjedésre. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy elszigetelt esetről van szó, legalábbis eddig nem találtak további bizonyítékot hasonlóra.

A kutatók szerint több mint valószínű, hogy a mutációk nem lesznek nagy hatással a már forgalomban lévő vakcinák kiváltotta védettségre, de szükséges az állatvilág vizsgálata annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a vírus terjedését és evolúcióját elősegíteni képes rezervoárokat.

A kanadai közegészségügyi hivatal mindenesetre felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy „azok, akik vadásznak, csapdát állítanak, vagy vadon élő állatokkal szorosan együtt dolgoznak, illetve azokat kezelik, tegyenek óvintézkedéseket a vírus lehetséges terjedésének megakadályozása érdekében".

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás