A fehérfarkú szarvasok 40 százaléka már átesett a covidon Amerikában

2021.08.05. · tudomány

Különösebb tüneteket valószínűleg nem produkálnak, de képesek elkapni a koronavírust az amerikai fehérfarkú szarvasok (Odocoileus virginianus) – derült ki egy nemrégiben publikált preprint, külső szakértők által egyelőre nem bírált tanulmányból. A szarvasoktól vett vérminták 40 százaléka tartalmazott koronavírus elleni antitesteket, ami azt jelenti, hogy ezek az állatok már átestek a betegségen. Arinjay Banerjee, a Saskatchewani Egyetem virológusa szerint ez az első eset, hogy ilyen arányú fertőzöttséget mérnek vadon élő állatok között.

A kutatók négy állam szarvasait vizsgálták, Michiganben az állatok 67 százalékánál találtak antitesteket, míg Illinois-ban csak a 7 százalékuknál. New York államban ez az arány 31, Pennsylvaniában pedig 44 százalék volt.

További vizsgálatokra van szükség

A kutatás több kérdést is felvet: egyelőre az is homályos, hogy hogyan kaphatták el a szarvasok a betegséget. A tanulmány szerint elképzelhető, hogy közvetlenül az emberek fertőzhették meg őket: ez az amerikai agrárminisztérium állásfoglalása szerint azért sem lehetetlen, mert az országban mintegy 114 millióan fertőződtek meg a betegséggel, fehérfarkú szarvasból pedig rengeteg él az országban, így bőven lehetett alkalom arra, hogy a fertőzöttek találkozzanak az állatokkal, és továbbadják a betegséget.

Az magában nem újdonság, hogy a koronavírus állatokat is képes megfertőzni, sőt, a kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a szarvasoknak is a covidos nyércek adhatták tovább a kórt. Aaron Irving infektológus szerint érdekes megfigyelésről van szó, de még nagyon sok kérdés maradt: az sem világos, hogy a szarvasok vajon képesek-e megfertőzni egymást, illetve tovább tudják-e adni a betegséget házi- vagy vadállatoknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás