Algából készítenek repülőgép-üzemanyagot Európa első karbonnegatív üzemében

2022.03.18. · TECH

Az év elején Isztambulban megnyitották Európa legelső olyan ipari méretű biofinomító üzemét, ami karbonnegatív, tehát több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit kibocsát. A biofinomító üzemekben szerves anyagokat alakítanak át energiává, valamint hasznos anyagokkká és termékekké, de az isztambuli létesítményt az különbözteti meg a többitől, hogy új megközelítései révén többszörösen is megelőzi a környezetszennyezést.

A Fekete-tenger partján létesített üzemet teljes mértékben szélenergia működteti, és elsősorban mikro- és makroalgák különböző fajaiból készítenek repülőgép-üzemanyagot, műtrágyát, takarmányt, étrend-kiegészítőket és gyógyszeralapanyagokat. Az algák a növényeknél sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben nyelik el a szén-dioxidot, így a feldolgozás során több szén-dioxid kötődik meg a légkörből, mint amennyit az üzem kibocsát – ezért karbonnegatív.

photo_camera Forrás: Boszporusz Egyetem

A török kormány és az Európai Unió közös programja, a Project INDEPENDENT keretében a Boszporusz Egyetem egyik kampuszán megépült biofinomító évente 1200 tonna algát képes feldolgozni. Ezt a hatékonyság érdekében 5–10 százalék arányban fosszilis üzemanyagokkal keverik majd, és repülőgépekben használhatják – a projektfelelősök reményei szerint még az év végéig megállapodhatnak a Turkish Airlines légitársasággal, hogy belföldi járatokon bevezessék az új üzemanyagtípust.

Az egyetem leírása szerint a 2500 négyzetméteres üzemben 80 köbméteres mesterséges tavakban termesztik az algát, amit 30 köbméteres bioreaktorokban dolgoznak fel.

photo_camera Forrás: Boszporusz Egyetem
photo_camera Forrás: Boszporusz Egyetem

„Kötelességünknek tartjuk, hogy áttérjünk egy olyan struktúrára, ahol az összes erőforrást, élen az energiával, hatékonyan használjuk fel, a hulladékot minimalizáljuk és újrahasznosítjuk, és ahol a szénlábnyom nem létező kifejezés. Ez irányú eltökéltségünket a párizsi egyezmény ratifikálásával is megmutattuk, és minden előkészületet megteszünk az európai zöld megállapodásnak való megfelelés érdekében is” – mondta az üzem megnyitóján Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter. Varank azt is kiemelte, hogy a bioüzemanyag komoly segítséget jelenthet a nagyfokú energiaimportra szorítkozó Törökországnak.

photo_camera Forrás: Boszporusz Egyetem

A 6 millió eurós összköltségvetésű projekt forrásait 85 sázalékban az Európai Unió, 15 százalékban a török ipari és technológiai minisztérium fedezi.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás