Az okosvécék kiválthatnák a covidteszteket

2022.04.01. · tudomány

Kényelmesebb eljárással váltanák ki a kellemetlen, orr- vagy torokváladékmintát alkalmazó koronavírusteszteket amerikai kutatók. A Stanford Egyetem munkatársai a koronavírus koncentrációjának kimutatására alkalmazott szennyvízvizsgálathoz hasonlóan automatikus mintavétellel és beépített diagnosztikai technológiával felszerelt okosvécéket használnának a probléma megoldására. Erről szóló cikküket március végén tették közzé a Springer Nature által kiadott npj Digital Medicine folyóiratban.

A kutatók szerint a COV-ID nevű vécéket például egyetemeken vagy bevásárlóközpontokban lehetne elhelyezni, vagyis olyan helyszíneken, ahol sokan fordulnak meg. Ha valaki pedig nem szeretné, hogy a székletét vécé vizsgálgassa, a használat előtt a telefonján egy QR-kód beszkennelése után megjelölhetné, hogy nem járul hozzá a procedúrához.

Aki viszont mégis hagyná, hogy a vécé is tegye a dolgát, az gyorsan, a kutatók szerint ideális esetben 15 percen belül hozzájuthatna koronavírustesztje eredményéhez, a közegészségügyi szakértők pedig arra használhatnák az adatokat, hogy kiegészítsék a vírusdetektálásra használt megfigyelőrendszereik trendelőrejelzéseit. A kutatók szerint az eredményeket az Apple és a Google kontaktuskutatásra használt, Bluetooth-alapú nyomkövető rendszereihez lehetne csatlakoztatni, és hosszabb távon a közegészségügyi intézményeket is elláthatná egyéni, longitudinális adatokkal.

A világjárvány kitörése óta számos országban, így Magyarországon is sikeresen használják a szennyvízben lévő koronavírus-koncentrációs adatokat arra, hogy előrejelezzék a járvány alakulását, de ahogy a Stanford kutatói tanulmányukban rámutattak, hogy a szennyvíz vizsgálatának megvannak a maga korlátai, például az, hogy a különböző szennyvízelvezető rendszerek igen eltérőek, és az onnan származó adatokból inkább a teljes populációra vonatkozó információt lehet kinyerni.

A kutatók szerint az ő módszerük előnye, hogy nem kíván különösebb erőfeszítést a felhasználótól, és sikeresen veheti elejét a koronavírustesztekbe belefáradt lakosság ellenállásának is, így jövőbeli járványgyanús vírusok tesztelésére is alkalmas lehet.

Azt azonban a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az okosvécék összekapcsolt rendszerén alapuló covidtesztelés csak akkor működhetne a gyakorlatban, ha az emberek hajlandók lennének használni őket. A tengerjáró hajókon vagy katonai bázisokon például, amelyek a koronavírus-járvány korábbi hullámaiban egyik napról a másikra váltak a járvány gócpontjaivá, jobban garantálni lehetne, hogy az emberek használják a digitalizált vécét, mint máshol, és főként akkor van gond, ha nem érzik biztonságban adataikat, vagy egyáltalán nem szeretnék teszteltetni magukat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás