A „náthavírusok” erősödő hullámai várhatók

2022.04.25. · tudomány

„A közösségi korlátozások hirtelen kivezetésével újra egyre nagyobb teret nyernek a járvány közben háttérbe szorult légúti fertőzések. Sokakkal fordulhat elő mostanság, hogy ugyan a SARS-CoV-2 fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal magán, mégis negatív gyorsteszttel és PCR teszttel végzi” – hívja fel a figyelmet hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem kutatója.

Mint írja, a pandémia előtti időkben a populációs immunitást a gyakori „náthavírusok” ellen a „megfázásos” szezonok tartották fenn:

„A náthavírusok csoportja több víruscsaládot és azok számos képviselőjét foglalja magában. Sajnos egyelőre itt is igaz, hogy egyelőre nem tudni miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz”.

Kemenesi az RSV néven emlegetett respiratorikus szinciciális vírus veszélyességére figyelmeztet. A „gyerekosztályok rémálma” az akut légúti fertőzések egyik vezető kórokozója az 5 év alattiak és idősek körében. A virológus által idézett tavaly decemberi tanulmány szerint a korábbiakhoz képest súlyosabb RSV járványokra kell számítani: egy átlagos szezon során 100 ezer főre 355 megbetegedés jutott, míg ez a szám 2021-2022-ben 707-re emelkedett.

Az RSV fantáziarajza
photo_camera Az RSV fantáziarajza Fotó: ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIB/Science Photo Library via AFP

Kemenesi szerint az influenzavírusok esetében különösen fontos, hogy a világ kereke lassan helyére zökken. Ez azért is fontos, mert mint írja, a nemzetközi utazások mozgatják és terjesztik a különféle vírustörzseket. „Ebből a bonyolult terjedési dinamikából végül évről-évre némelyik törzs dominánssá válik, az influenza-monitorozó rendszer (ez világszerte folyamatosan méri mely törzsek vezetik a listát) az adott évi szezonális vakcina komponensét meghatározza”. A virológus szerint

„amennyiben egy vírus kevésbé tud terjedni, kevésbé is tud változni (ez fontos üzenet a mostani pandémiára vonatkozóan is!)”.

Kemenesi felhívja a figyelmet arra a Nature Communications folyóiratban március végén megjelent cikkre, amely szerint az elmúlt szezonok kihagyásával a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett, a következő szezonokban pedig várhatóan súlyosabb influenzavírus járványokkal lehet számolni, így a virológus szerint a vakcináció különösen fontos lesz.

„A következő szezonokban tehát, a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, különösen fontos lesz - talán új normaként is értelmezhető lesz a beltéri maszkhasználat. Nagyon fontos, hogy nem célszerű hirtelen visszaengedni ezeket a vírusokat a társadalomba, a fokozatosság elve és az egymásra figyelés nagyon fontos tanulságok. Eközben pedig érkeznek a több kórokozó együttes kimutatására alkalmas gyorstesztek, mint előhírnökei a következő megfázásos szezonoknak”.

link Forrás

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás