Több mint száz év után rátaláltak Zeusz templomának romjaira Egyiptomban

2022.04.26. · tudomány

Egyiptomi régészek fedték fel az ókori görög főisten, Zeusz dicsőítésére épített templom romjait a Sínai-félsziget területén – adta hírül hétfőn az ország őstörténeti kincseinek védelméért felelős minisztérium. A közlemény szerint a templom romjaira a félsziget északnyugati részén található, Tell el-Farama nevű régészeti lelőhelyen bukkantak rá, ahol az ókorban a Pelusium nevű város, a Római Birodalom egykori tartományi fővárosa állt.

A régészek a templom bejárati kapuja felől kezdték meg az ásatást, ahol két óriási, leomlott gránitoszlopot találtak – a kutatók szerint az oszlopok egy ókori földrengés során dőlhettek ki. A Zeusz-templom a város ősi erődítménye és egy emléktemplom között helyezkedett el.

photo_camera Fotó: Egyiptomi Turisztikai és Antikvitási Minisztérium

A helyszínen 1910-ben kezdődtek meg az ásatások, Jean Clédat francia egyiptológus vezérletével. Az idők során 3. századbeli római fürdők és mozaikok, egy római színház, egy bizánci bazilika és egy, valószínűleg valamilyen képviselőházként vagy tanácsteremként funkcionáló, 2500 négyzetméteres épület romjai is előkerültek az egykori Pelusium területén.

A 20. század elején történt ásatásokat megelőzte, hogy Clédat olyan ókori görög feliratokra bukkant munkája során, amelyek többek között egy Kaszioszi Zeusz-templom létezéséről tanúskodtak – erre azonban neki nem sikerült rátalálnia. A templom nevében a Zeusz a görög főistenre utal, a Kasziosz pedig arra a szír-török határon fekvő hegyre, ahol egykor Zeuszhoz fohászkodtak, és amit ma Hazzi-hegyként ismerünk.

photo_camera Fotó: Egyiptomi Turisztikai és Antikvitási Minisztérium

A szakértők most megkezdik a kiásott elemek tanulmányozását, és fotogrammetriás vizsgálatokat végeznek, hogy rájöjjenek a templom építészeti jellemzőire.

Az egyiptomi turisztikai és antikvitási minisztérium abban reménykedik, hogy az elmúlt években megsokasodott régészeti eredmények új életet lehelnek az ország turisztikai iparába, amelynek lendületét az arab tavaszként ismert 2011-es forradalmi hullám, majd később a koronavírus-világjárvány vetette vissza.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás