Egy ausztrál tanulmány szerint a férfiak a nőktől veszik kölcsön a sportolásra fordítható időt

2022.05.09. · tudomány

Az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói 7000 ausztrál háztartásban vizsgálták meg, hogyan osztják be idejüket a 25-64 év közötti heteroszexuális párok. Azt találták, hogy a nők többségének a napjába egyáltalán nem fért bele a sportolás, míg a férfiak napja általában volt annyira rugalmas, hogy sportolhassanak, függetlenül attól, hogy a pár tagjai mennyit dolgoztak – számolt be róla pénteken a tudományos publikációkat szemléző phys.org.

A Journal of Health and Social Behavior folyóiratban megjelent kutatásról Lyndall Strazdins, az ANU professzora azt mondta, ez az első olyan kutatások egyike, ami azt mutatja meg, hogy Ausztráliában a nők egészségükre fordított ideje hogyan morzsolódik fel a munkájuk és a családjuk menedzselése között, miközben a férfiak egészségre és munkára fordított ideje védettebbnek tűnik.

Míg egy pár férfi tagja akkor is képes megőrizni a sportolásra fordított idejét, ha elkezd többet dolgozni, a nőknél ez nem történik meg, inkább feladják a mozgásra fordítható idejüket. A kutatásból úgy tűnik, hogy a férfiak ezt az időt a nőktől veszik kölcsön – tette hozzá Strazdins.

A vizsgált háztartásokban a férfiak átlagosan 34 százaléka volt fizikailag aktív, vagyis végzett hetente legalább 30 percig mérsékelt vagy intenzív testmozgást. A nőknél ez az arány 28,6 százalék volt.

A nők fizikai aktivitása még tovább csökkent, amikor a családi kötelezettségeik vagy munkaidejük növekedett. A kutatás szerint ha a nők munkaideje hetente 10 órával, vagyis naponta két órával nőtt, mindössze 22,6 százalékuknak maradt ideje testmozgásra. Ezzel szemben amikor a férfiaknál nőtt hetente 10 órával a munkaidő, ez csak 2 százalékkal csökkentette a sportoló férfiak számát – összesen 32 százalékra.

Jobban figyelembe kellene venni a nemek közötti egyenlőtlenségeket

A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők munkaórái kevésbé voltak rugalmasak a férfiakéhoz képest. Sőt, a kutatás arra is rámutatott, hogy a férfiak növelték sportolásra szánt időkeretüket, amikor partnerük munkaideje nagyobb rugalmasságot biztosított a nőknek. Tinh Doan, a tanulmány társszerzője elmondta, amikor a férfiak többet dolgoznak, ez láthatóan nem akadályozza sporttevékenységüket, sem az a tény, hogy partnerük mennyit dolgozik.

A kutatók szerint a testmozgást népszerűsítő közegészségügyi programoknak figyelembe kellene venniük, hogy a nőknek és a férfiaknak különbözőek a körülményeik, amikor a munka-magánélet egyensúlyáról beszélünk, és sokkal jobban figyelembe kellene venni a nemek közötti egyenlőtlenségeket.

Ez azért fontos, mert a mozgáshiány számos betegség kialakulásában játszik jelentős szerepet, például a magyar társadalmat is érintő súlyos krónikus betegségek esetén, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, kardiovaszkuláris betegségek vagy a mentális és kognitív zavarok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás