Csodálatos, színes freskókat tártak fel egy egyiptomi templomban

2022.05.19. · tudomány

Kétezer éves egyiptomi freskókat szabadítottak ki a por és a korom alól a régészek az egyiptomi Esznában, Hnum isten templomában. A mennyezet középső részén feltárt képek egy része Nekhbetet, a Felső-Egyiptomban tisztelt keselyűistennőt, a többi az alsó-egyiptomi Uadzsetet ábrázolja. A Tübingeni Egyetem és az Egyiptomi Turisztikai Hivatal régészei 2018 óta dolgoznak a freskók feltárásán, bár magában a templomban már a napóleoni idők óta folyik a kutatás.

photo_camera Nekhbet és Uadzset Fotó: Ahmed Amin / MoTA

A Hnum tiszteletére emelt templom nem tekinthető az egyiptomi templomépítészet tipikus példájának, inkább kivételnek számít. A templomot díszítő freskók és képek nagyjából 200 év leforgása alatt készültek. A képek szinte csak a véletlennek köszönhetően menekültek meg, ahogy maga a templom is: a valaha hatalmas komplexumból csak az előtér, a pronaosz maradt fenn, az is javarészt azért, mert a tizenkilencedik században pamutraktárnak használták.

photo_camera Az oszlopfők is gazdagon díszítettek Fotó: Ahmed Amin / MoTA

Szent szövegek

Az eredeti díszítések még épp látszottak a rájuk rakódott homok, sár, korom és ürülék alatt. A templomban számos felirat is volt, ezek részleges fordítását Serge Sauneron francia régész közölte először 1962-ben. A munka Sauneron halála után is folytatódott, az eddigi legteljesebb fordítást az Institut Francais D’Archéologie Orientale adta közre 2021-ben.

photo_camera Tisztítás előtt és után Fotó: Ahmed Amin / MoTA

Mindehhez elengedhetetlen volt a hieroglifák alapos tisztítása. Christian Leitz, a Tübingeni Egyetem Egyiptológiai Tanszékének vezetője szerint a hieroglifák nagy részét csak elnagyoltan vésték a kőbe, a szövegek nagy részét a kosz alatt megbúvó színes festés rejtette.

Leitz szerint a korabeli templomok többségét valószínűleg élénk színű festmények díszítették, ez azonban az idők során megfakult vagy teljesen lekopott, az esznai templomban viszont éppen az őket elfedő szennyeződés óvta meg őket a pusztulástól. Ez az első eset, hogy ilyen részletgazdag és színpompás egyiptomi leletet tanulmányozhatnak a kutatók.

Leitz és társai a feltárást követően az összes esznai szöveg lefordítására koncentrálnak majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás