Koltai Júlia: Az adattudomány kitűnően megmutatja az oltásellenesség stációit

2021.12.27. · podcast

Miért nem ajánl magyar metálbandákat a Spotify? Hogy néz ki egy közösségi oldal halála? Mi történt az IWIW-vel a megszűnése után? Hogyan mutatják meg az oltásellenesség alakulását a nagy adatok? Mi alapján választottunk vakcinát? Mik az elutasítás fő faktorai? Mennyire hatottak a rémhírek? Egyáltalán hogyan dolgoznak együtt a kutatók és az algoritmusok? Mitől lesz egy algoritmus diszkriminatív vagy épp rasszista?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A legújabb epizódban Koltai Júlia, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa, a CEU vendégtanára volt a vendégünk, akinek a számításalapú társadalomtudomány (computational social science) a szakterülete.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Radó Nóra kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt és Vásárhelyi Orsolya adattudóst faggattuk.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás