Koltai Júlia: Az adattudomány kitűnően megmutatja az oltásellenesség stációit

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Miért nem ajánl magyar metálbandákat a Spotify? Hogy néz ki egy közösségi oldal halála? Mi történt az IWIW-vel a megszűnése után? Hogyan mutatják meg az oltásellenesség alakulását a nagy adatok? Mi alapján választottunk vakcinát? Mik az elutasítás fő faktorai? Mennyire hatottak a rémhírek? Egyáltalán hogyan dolgoznak együtt a kutatók és az algoritmusok? Mitől lesz egy algoritmus diszkriminatív vagy épp rasszista?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A legújabb epizódban Koltai Júlia, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa, a CEU vendégtanára volt a vendégünk, akinek a számításalapú társadalomtudomány (computational social science) a szakterülete.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Radó Nóra kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt és Vásárhelyi Orsolya adattudóst faggattuk. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Hallgass bele ezekbe is: