Az építészeti értékek megőrzése nem arról szól, hogy kinek mi tetszik

2022.02.17. · podcast

Iskolában kellene-e tanítani az építészet és az épületek megértését? Mit tudunk ma arról, hogy kik építették a házainkat, és kik éltek bennük? Hogyan kutatható egy ház, egy utca a mikrotörténelem összefüggésein keresztül? Maradjanak-e a golyónyomok és téglakarcok a pesti épületek falain? El tud-e rontani egy házat a tökéletes felújítás? Miért volt kár a Szentháromság téren néhány hete elbontani a 70-es években épült és sokak által otrombának, oda nem illőnek tartott Diplomataházat? És mért kellett volna megőrizni a Országos Teherelosztó másfél éve eldózerolt épületét? Vissza kell-e állítani a Nemzeti Levéltár 1945-ben megrongálódott, majd lebontott tornyát? Mi a gond a Nemzeti Hauszmann Programmal és a Budai Várnegyed újjáépítésével? Szabad-e egész korszakokat kitörölnünk az építészet történetéből?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk legújabb epizódjában Vincze Miklós újságíróval, a városi történetek kutatójával, beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

Beszélgetésüket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Erő Zoltánt, Budapest főépítészét, Kádár Bálintot, a Kortárs Építészeti Központ elnökét és Somogyi Krisztina építészetkritikust, az Építészfórum volt főszerkesztőjét faggattuk.

(A címlapképen a Virág Csaba tervezte Országos Villamos Teherelosztó épülete, ami 1979 és 2020 között a Bécsi kapu tér közelében, a Nándor utca 5-7. alatt állt. A fotó 1984-ben készült, forrása a Fortepan.)

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás