Egyetlen MRI-felvétel elég lehet az Alzheimer-kór diagnosztizálásához

2022.06.22. · tudomány

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb oka az időskori demenciának. Bár mai ismereteink szerint a betegség gyógyíthatatlan, a korai diagnózis és az időben megkezdett terápia jelentősen javít a páciensek életminőségén.

A Nature Communications Medicine folyóiratában június 20-án megjelent tanulmány szerzői azt állítják, sikerült egy olyan eljárást kidolgozniuk, amellyel egyetlen már ma is rutinszerűen elvégezhető MRI-felvétel alapján diagnosztizálható lenne az esetek 98 százaléka.

Az IFL Science kutatási ismertetője szerint jelenleg ahhoz, hogy a neurológusok megállapíthassák ezt a betegséget, egy sor vizsgálatot kell végezniük, amelyek közül a képalkotó diagnosztika csak egy a módszerek közül. A különféle vizsgálatok és tesztek, valamint ezek eredményeinek kiértékelése hosszú heteket, hónapokat vehet igénybe, miközben a betegség egyre súlyosbodik.

MRI-felvétel egy ember agyáról
photo_camera MRI-felvétel egy ember agyáról Fotó: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

A tanulmányt jegyző angliai kutatócsoport egy gépi tanulással operáló olyan algoritmussal értékeltették ki az MRI-felvételeket, amelyet eredetileg a rákos daganatok osztályozására fejlesztettek ki kollégáik. Ehhez az agy képét 115 régióra osztották és 660 különböző jellemző alapján szortírozták az információt, beleértve az alakot, a méretet és a textúrát. Az algoritmust ezután arra trenírozták, hogy felismerje a jellemzőkben bekövetkező változásokat, és predikciókat alkosson az Alzheimer-kór meglétére. A kutatók ezt követően több, mint 400 különböző stádiumú páciens, illetve más idegrendszeri betegségben szenvedő, illetve egészséges személy agyának MRI-felvételein tesztelte az algoritmust.

A gépi tanuláson alapuló alkalmazás az esetek 98 százalékában pontosan meg tudta határozni, hogy valaki Alzheimer-kóros-e vagy sem, a páciensek 79 százalékánál pedig azt is meg tudta különböztetni, hogy korai vagy késői stádiumú-e a betegség.

A kutatók szerint bár a neurológusok már most is értelmezik az MRI-felvételeket az Alzheimer-kór diagnosztizálása során, vannak olyan jellemzők a felvételeken, amelyek még a szakemberek számára sem láthatók. Egy olyan algoritmus használata, amely képes kiválasztani az agyban az Alzheimer-kór által érintett textúrát és finom szerkezeti jellemzőket, jelentősen javíthatja a diagnózis sebességét.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás