Megvan a válasz az év ornitológiai talányára: hogyan jutott el ez a madár egy óra alatt Edinburgh-ból Londonba?

2022.06.27. · majom

Az Exeteri Egyetem kutatói a Dublin megyében élő csigaforgatók (Haematopus ostralegus) mozgását akarták követni: arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire távolodnak el attól a védett partvidéki résztől, ahol általában tanyáznak, és milyen gyakran látogatnak el a városba vagy a parkokba. Ehhez GPS-es nyomkövetőket helyeztek el 32 madáron – azért csak ennyit, mert egy ilyen készülék nagyjából ezer fontba kerül, cserébe viszont a következő évben újra felhasználható, már ha visszakerül az egyetem kutatóihoz.

A kísérlet nem járt túl nagy sikerrel: a dublini megrendelők arra számítottak, hogy alaposabb képet kapnak arról, hogy a megyén belül hol kell külön figyelmet fordítani a csigaforgatókra, a madarak ehhez képest szanaszét széledtek: volt, amelyik Izlandra repült, mások a Feröer-szigeteken, Shetlandon vagy Skye szigetén kötöttek ki. Az egyikük pedig Orkney-ba repült, aztán – legalábbis a jeladó adatai alapján – úgy döntött, hogy nyaralni megy.

A madárban a tengerparton törhetett el valami: megunhatta az örökös csigaforgatást, úgyhogy fogta magát, és egy kempingbe utazott. Ott is maradt éjszakára, majd megebédelt egy pizzériában. Aztán a skóciai Edinburgh-ból 1 óra 10 perc alatt eljutott Londonba, és az angol főváros nyugati részén, Ealingben a jelek szerint le is telepedett.

Valami gyanús

A kutatók azért nem fogadták el rögtön a pályaelhagyó csigaforgató elméletét. Stuart Bearhop, az Exeteri Egyetem ökológiaprofesszora a Twitteren a nagyközönség segítségét kérte, mert, mint azt kikövetkeztette, valószínűleg valaki megtalálhatta a madár jeladóját, eltette, és azóta viszi (viszi!) magával.

Steph Trapp, a projekt vezetője szerint kicsit kínos volt lépésről lépésre nyomon követni valakinek a nyaralását, de szerették volna visszakapni a jeladót, így elfogadták egy ealingi önkéntes ajánlatát, aki szórólapokkal bombázta meg a környéket, és arra kérte a megtalálót, hogy adja vissza a nyomkövetőt. Az egyetem száz fontos jutalmat ajánlott a jeladóért.

Mint kiderült, az eszközt egy Mike German nevű turista találta meg a tengerparton, ahol kagylóhéjakat gyűjtögetett. Azt hitte, hogy valami hálóról leszakadt halászati eszközt talált, és úgy gondolta, hogy jól mutatna a kagylók között, ezért magával vitte, de miután rájött, mit művelt, jelentkezett az Exeteri Egyetemnél, és visszajuttatja nekik a jeladót.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás