Napi 20–30 liter tiszta ivóvizet állít elő levegőből és napfényből egy, a vízhiányos Tunéziában fejlesztett eszköz

2022.06.30. · tudomány

A Földön 2,7 milliárd olyan ember él, aki évente legalább egy hónapon keresztül nem jut vízhez, az iskolák csaknem egyharmadának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, és évente félmillió 5 évesnél fiatalabb gyerek halálát okozza a rossz vízminőség. Az előrejelzések szerint 2040-re 600 millió gyerek él majd olyan területeken, ahol rendkívül korlátozottak lesznek a vízkészletek.

Az egyik ilyen vízválságos ország Tunézia, ahol a Kumulus nevű startup most előállt egy lehetséges megoldással. Olyan gépet hoztak létre, amely napenergia segítségével a levegőből vonja ki a vizet, így napi 20–30 liter ivóvíz gazdaságos és fenntartható termelésére képes, külső áramellátás vagy további vízforrás szüksége nélkül.

photo_camera A Kumulus–1 egy tunéziai tetőkertben Fotó: Kumulus

A Kumulus–1 nevű eszköz a cég leírása szerint egy légkörivíz-termelő egység (atmospheric water generator), amely könnyen szállítható, egyszerűen működtethető és karbantartható. A gépbe beáramló levegő egy légszűrőn halad át, hogy megtisztuljon a szennyeződésektől, majd a levegő lehűtésével a benne rejlő víz az eszköz beljesében található felületeken kondenzálódik, ahonnan egy tartályba kerül a tiszta ivóvíz.

A napelemmel felszerelt készülék elfér egy 1 köbméteres dobozban, és a Kumulus elsősorban ivóvízhiányos iskoláknak és falvaknak juttatná el a gépeket, de irodáknak, gyáraknak és szállodáknak is felkínálják, hogy csökkentsék a műanyag palackban kapható víz használatát.

photo_camera Fotó: Kumulus

Néhány hónapja a Google-anyacég Alphabet kísérleti műhelye, az X mutatott be hasonló technológiát, az általuk légkörivíz-szüretelőnek nevezett eszköz azonban napi 3,6 liter tiszta ivóvíz lecsapolását ígérte a levegőből, amelynek a tunéziai találmány a 6–8-szorosát biztosítja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás