Újabb lenyűgöző képet készített a James Webb űrtávcső egy különleges gyűrűs galaxisról

2022.08.02. · tudomány

Még csak három hete, hogy kiadták az univerzum valaha látott legtávolibb pontjait és legősibb galaxisait kutató James Webb űrtávcső (JWST) első felvételét (majd egyből még hármat), de azóta is folyamatosan érkeznek a világ legdrágább és legfejlettebb űrteleszkópjának újabb és újabb tudományos eredményei.

Most például a Cartwheel (Kocsikerék) nevű lentikuláris és gyűrűs galaxisról (valamint két kísérőgalaxisáról és a háttérben fellelhető számtalan távolibb galaxisról) készített lenyűgöző felvételeket, amelyek bepillantást engednek a csillagkeletkezés és a galaxis központi fekete lyukának rejtelmeibe. A galaxis a déli égbolton található Szobrász csillagkép része, és mintegy 500 millió fényévre van a Földtől. Különös formáját egy intenzív eseménynek köszönheti, amely során egy nagy spirálgalaxis egy kisebb galaxissal ütközött nagy sebességgel.

A Cartwheel-galaxisnak ezért két gyűrűje van (a fényes belső és a színes külső), amelyek az ütközés középpontjából kifelé tágulnak, hasonlóan ahhoz, ahogy a tavak fodrozódnak, miután beledobnak egy kavicsot. Emiatt a csillagászatban gyűrűs galaxisnak nevezik az ilyen struktúrát, amely ritkábban fordul elő az univerzumnak, mint a Tejútrendszerhez hasonló spirálgalaxisok.

photo_camera Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI

A galaxis fényes magja óriási mennyiségű forró port tartalmaz, a legfényesebb területeken pedig fiatal csillaghalmazok találhatók. A külső gyűrű már nagyjából 440 millió éve tágul, és szupernóvákat, valamint csillagkeletkezést lehet felfedezni benne. A galaxist eddig rejtély övezte, ugyanis a Hubble űrteleszkóp korábbi felvételein a rengeteg por eltakarta a galaxis egyes részeit.

A JWST elsődleges képalkotó eszköze, a közeli infravörös tartományban vizsgálódó NIRCam fenti felvételén több csillag látható, mert infravörös fényben kevésbé takarja el a formálódó csillagokat a kozmikus por. De a galaxist a teleszkóp közép-infravörös tartományú MIRI eszköze is elkapta, az ezzel készült, alább látható felvétel a galaxist benépesítő por finomabb részleteinek megismeréséhez nyújt segítséget a kutatóknak. Az adatok alapján a Cartwheel-galaxisban szénhidrogénekben és más vegyületekben, valamint szilikátporban gazdag régiók láthatók, a földi porhoz hasonló összetételben.

photo_camera Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

A James Webb megfigyelései alapján a Cartwheel-galaxis egy nagyon átmeneti stádiumban van, és a jövőben további átalakuláson megy keresztül – az űrtávcső így egyszerre ad képet a galaxis múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás