Elkezdte a termelést a világ legnagyobb szélerőműparkja, amely 1,4 millió háztartást képes ellátni energiával

2022.09.01. · gazdaság

Augusztus 31-én működésbe lépett az északnyugat-angliai Yorkshire partvidékétől közel 90 kilométerre felépített tengeri szélerőműpark, a Hornsea 2. Az Ørsted nevű dán energiaipari vállalat projektje az első Hornsea-től vette át a világ legnagyobb szélfarmjának járó címet: 165 darab 8 megawattos szélturbinából áll, tehát összesen 1,3 gigawatt beépített kapacitással, ami több mint 1,4 millió háztartás energiaellátására elegendő.

A 462 négyzetkilométeres (tehát éppen egy debrecennyi, vagy mondjuk 4 manchesternyi) tengeri szakaszon elterülő szélerőműpark építése öt évig tartott. A turbinák a tengerszinttől 200 méteres magasságig érnek, és 81 méteres lapátokkal rendelkeznek, amelyek hat másodperc alatt tesznek egy fordulatot – a projekt igazgatója, Patrick Harnett szerint ez az egyetlen fordulat egy háztartás egy teljes napi ellátására elegendő energiát termel.

Nagy-Britannia a világ egyik vezető országa a tengeri szélerőművek terén, és míg tíz évvel ezelőtt a megújuló energiaforrások az ország energiamixének 11 százalékát tették ki, 2021-re ez az arány 40 százalékra nőtt, és a megújulók legnagyobb részét a tengeri szélerőművek adják. „Amikor legutóbb ellenőriztem, megawattóránként kb. 450 fontba került a gázzal termelt villamos energia. Ez nagyjából kilencszer drágább, mint az új megújuló kapacitások kiépítésének jelenlegi költsége” – mondta a BBC-nek Simon Evans, a Carbon Brief szakértője.

A brit kormány a Net Zero célkitűzés részeként elkötelezte magát amellett, hogy 2035-re szén-dioxidtól mentessé teszi a villamosenergia-termelést, és ebben nagy szerep hárul a tengeri szélerőművekre. Ennek megfelelően a Hornsea 2 sem lesz sokáig a világ legnagyobb szélfarmja, hiszen az Északi-tengeren több, még nagyobb projekt épül. A jövőre működésbe lépő Dogger Bank szélerőműpark például 6 millió háztartás ellátására lesz képes.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás