Kiszáradhat-e a Balaton? – Élő tudományos est a tóról ma este a margitszigeti Kristályban

2022.09.05. · tudomány

A Balaton, az ország legnagyobb természeti kincse minden eddiginél nagyobb kihívások elé néz. A gyorsan változó klíma kíméletlenül tikkasztja, perzseli vízgyűjtő területeit, ami már most a vízszintszabályozás teljes újragondolását igényli, a tóparti sávok lenyúlása, pusztítása, lebetonozása pedig léptéket váltott az elmúlt évtizedben, miközben mindeddig nem sikerült megalkotni egy a tó kezelésére vonatkozó, érvényes ökológiai stratégiát. És ahogy a Balatoni Limnológiai Intézet korábbi vezetője fogalmazott: a Balatonnak gazdája sincs.

De vajon elfogyhat-e a víz a tóból, fenntartható-e a jelenlegi vízszintszabályozás? Mik lesznek a klímaváltozás helyi hatásai? Mi lesz a nádasokkal és a tó élővilágával? Mennyi betont bír még el a part? Lehet-e a Balaton tízmillió magyar tengere? Kiszámolható-e, hogy mennyit ér nekünk a tó?

Folytatódnak a Qubit interaktív tudományos estjei, a Lájvok. Szeptember 5-ei eseményünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáljuk vezető magyar kutatók és szakemberek segítségével. Lesz mellé zene, bár és tudományos csevej.

Előadók: Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász, Jásdi István borász.

Zenészek: Matisz Flóra Lili és Velsz Kristóf

További részleteket itt találtok, jegyeket itt tudtok venni, várunk Titeket a Kristályban, gyertek!