Megmutatták, hogy nézett ki kívülről a DART űrszonda becsapódása a Dimorphos kisbolygóba

2022.09.28. · tudomány

A NASA kedd éjjel történelmet írt azzal, hogy DART nevű űrszondája célzottan egy kisbolygóba csapódott, a Földtől 11 millió kilométerre. A kettős rendszert alkotó Didymos és Dimorphos közül a kvázi holdként funkcionáló utóbbiba ütköző szonda sikerességét az határozza majd meg, hogy az elkövetkező időszakban lényeges mértékben megváltozik-e annak keringési pályája – ez ugyanis azt bizonyítaná, hogy potenciálisan lehetséges védekezni egy Föld felé tartó aszteroida becsapódása ellen.

A DART fedélzeti kamerája ugyan rendkívüli minőségben küldött képeket a becsapódás előtti legutolsó pillanatig, de a NASA-eszköz útját egy kisebb, CubeSat típusú űrszonda is követte, amely kívülről szemlélte az ütközést. Az olasz űrügynökség (ASI) LICIACube nevű szondája két optikai kamerát (LEIA és LUKE) irányított a DART-ra, és most közzétették az így készült képeket.

A becsapódás utáni pillanatokban készült képeken nagy fényes égitestként látható az épen maradt Didymos kisbolygó, a pókhálószerű vonalakkal átszőtt másik objektum pedig a Dimorphos, amelyből az ütközés után porfelhők törtek fel.

link Forrás

A kutatók a képek alapján igyekeznek megfejteni, hogy a Dimorphos mekkora része pusztult el az akcióban, és annak összetételéről is árulkodhatnak a felvételek – az ebből származó információk segíthetnek a tudósoknak a jövőbeni kisbolygó-eltérítő küldetések finomhangolásában.

Most minden figyelem a Dimorphos keringésére irányul, hogy kiderüljön, sikerült-e kilökni a pályájáról az égitestet. A közel 160 méter átmérőjű kisbolygó nagyjából 11,9 óránként egyszer kerüli meg a 780 méter széles Didymost – épp ezért esett a választás a kettős rendszerre, hiszen egymáshoz képest lehet őket olyan pontosan megfigyelni, amennyire egy önmagában közlekedő aszteroidát nem lehetne.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás