Nincs elég rák Alaszkában, elmarad a rákszezon

2022.10.18. · gazdaság

Elmarad az idei rákászati szezon a Bering-tengeren: királyrákot már tavaly sem lehetett halászni a Bristol-öbölben, most azonban egyáltalán nem indulhatnak el a hajók, mert elfogytak a rákok. Az északi vizekben élő állatok populációja két éven keresztül növekedett, de valamilyen oknál fogva idénre a tengeri pókok 90 százaléka eltűnt – vagy kipusztultak az állatok, vagy más vizekre költöztek, mindenesetre az alaszkai és halászati hatóság a halászatukat idén nem engedélyezte.

Benjamin Daly, a hatóság vadvédelmi szakértője szerint míg 2018-ban 8 milliárdosra becsülték a bering-tengeri rákpopulációt, 2021-ben már csak 1 milliárd rák maradt az északi vizekben. Daly szerint ebben a becslésben már benne vannak a fiatal példányok és a nőstények is, ami különösen rossz hír a halászoknak, mivel csak a felnőtt hím példányok lennének halászhatóak.

Túlhalászat és felmelegedés

Mark Stichert rákászati és kagylászati szakreferens szerint a populáció csökkenésének fő oka a túlhalászat: az elmúlt években egyszerűen több rákot fogtak ki a Bering-tengerből, mint amennyit a természet pótolni tud. A túlhalászat önmagában viszont nem ad magyarázatot a rákok számának aggasztó csökkenésére: valószínű, hogy ezért a klímaváltozás is felelős.

Az északi vizek négyszer olyan gyorsan melegednek, mint a bolygó többi része, a jégsapka olvad, az itt élő fajok pedig komolyan megérzik ezt a változást – de a rákászatból élő vállalkozásokra is rájár a rúd. Ethan Nichols tengerbiológus szerint az északi rákok védelméért egyelőre csak a rákászat felfüggesztésével lehet tenni valamit. Stichert szerint még van remény a rákok számára: hiába csökken a populáció, egyre több fiatal példányt találnak, de a halászat jövője kérdéses, a fiatal példányoknak ugyanis három-négy év kell, mire halászható méretűre fejlődnek.

Hiába fogy a rák, nem igazán lehet tudni, hogy ennek mi az oka: elképzelhető, hogy az állatok a felmelegedés elől északabbi vizekre költöztek, de az is, hogy egyszerűen képtelenek alkalmazkodni a mostani körülményekhez. A vadvédelmi szakemberek szerint a rákok védelmére egyelőre nem nyílik más mód, mint a halászat felfüggesztése - a többit meg majd az idő eldönti.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás