Horrorisztikus a Föld mágneses védőpajzsának hangja, amikor egy napkitörés ostromolja

2022.10.24. · tudomány

Az európai űrügynökség, az ESA 2013-ban indított műholdas SWARM-programjának célja a földi mágneses mező minél részletesebb feltérképezése. A Dán Műszaki Egyetem kutatói a misszió mérései alapján az emberi fül által is érzékelhető hangokká alakította az adatokat – olvasható az ESA honlapján hétfőn megjelent közleményben.

Mint a Qubit azt korábban már részletesen kivesézte a Föld – nagyjából Hold méretű – folyékony vasból és nikkelből álló belső magja fémes vezetőként viselkedik, a földi forgás kombinálódik a mag folyékony részének konvekciós áramlásaival, mindez pedig köráramokat és ezáltal mágneses mezőt indukál. Ez a térben és időben dinamikus változó, a Föld eddigi története során számos alkalommal pólusváltáson is átesett mágneses mező speciális védőpajzsként is szolgál a kozmikus sugárzás és nem mellesleg a heves naptevékenység életveszélyes következményeivel szemben.

Az alábbi 5 perces hanganyag a 2011. november 3-i napkitörés nyomán kialakult geomágneses vihar hallhatóvá tett verziója – csak erős idegzetű hallgatóknak!

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás