Eltűnnek a fiatalok, tovább öregedik Európa

2022.11.04. · tudomány

Pénteken tette közzé előrejelzését az Eurostat arról, hogy miként alakul a fiatalok aránya a különböző európai régiókban az elkövetkező évtizedekben. A kép nem meglepő: a fiatalok aránya tovább csökken a kontinensen. Vannak azonban olyan régiók, ahol ezzel ellentétes trendek uralkodnak.

2021. január 1-én a 15 és 29 közötti korosztály aránya 16,3 százalék volt Európában. Magyarországon a KSH adatai szerint 2020-ban 17 százalék volt a fiatalok aránya.

Jelenleg a legmagasabb arányban a dán fővárosi régióban (26,7%), a holland groningeni régióban (25,4%) és a német Heidelbergben (25,1%) élnek fiatalok, ami érthető, hiszen ezekben a régiókban kifejezetten sok rangos oktatási intézmény működik, amelyek vonzzák a diákokat. Az Eurostat előrejelzése ugyanakkor azt mutatja, hogy a fiatalok aránya 2050-re 1,4 százalékkal csökken majd az EU-ban, a mostani 16,3-ról 14,9 százalékra, ami azt jelenti, hogy a már egyébként is idős lakosság tovább öregszik.

Meglepő módon azonban van 16 olyan európai régió, ahol a fiatalok aránya várhatróan nem csökken majd, hanem növekszik, és még meglepőbb, hogy ebből a 16 régióból 14 Németországban található (a maradék kettőből az egyik egy belga régió, a másik a francia fennhatóság alatt álló, Afrika nyugati partjainál fekvő Mayotte).

A fiatalok arányának legnagyobb csökkenése is német régiókhoz köthető. A tíz legnagyobb csökkenést produkáló régióból öt szintén Németországban található, míg a maradék öt között egy lengyel, egy görög fővárosi régió, egy francia fővárosi régió és egy egy portugál régió van.

Ha a magyar megyéket vizsgáljuk az Eurostat fenti ábráján, az látszik, hogy nem indulunk rossz pozícióból. Nálunk az ország nagy részében 15 és 16,5 százalék közötti a fiatalok aránya, és a megyék közül csak Zalában kell intenzív, 2 százaléknál nagyobb csökkenésre számítani 2050-re. Az ország többi részében nagyrészt szerény, 2 százalék alatti csökkenés várható. Ez így van azonban azokban a megyéinkben is, ahol a fiatalok aránya jelenleg még 16,5 százalék feletti: ide tartozik Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok.

Mindössze három olyan megyénk van (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád), ahol most még 16,5 százalék fölötti a fiatalok aránya, de ez a várakozások szerint 2050-ig több mint két százalékkal csökken.

A szerző a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Regionális Programjának koordinátora. A cikkben nem a TASZ álláspontját fejti ki.


Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás