A hosszú covid a fáradtságért, álmatlanságért, szorongásért, depresszióért felelős agyi régiókat is tartósan átalakíthatja

2022.11.21. · tudomány

Egy új kutatás szerint a COVID-19 túlélőinek agyában akár hat hónappal a gyógyulás után is kimutathatók rendellenességek. A Delhiben működő Indiai Technológiai Intézet kutatócsoportja a mágneses rezonancián alapuló képalkotási technológia (MRI) egy speciális verzióját használta a SARS-CoV-2 koronavírusfertőzés okozta agyi változások vizsgálatára – írja az IFL Science.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) becslése szerint a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött felnőttek közül minden ötödiknél jelentkeznek hosszabb távú szövődmények. A vonatkozó kutatások elsősorban a tüdőben, a szívben, valamint a keringésben és az anyagcserében érintett más szervekben bekövetkezett változásokról számolnak be, de úgy tűnik, hogy a long-covid gyógyultjainál számos neurológiai panasz is fennmarad a fejfájástól a szédülésen át a szorongásig vagy a depresszióig.

Az indiai kutatócsoport 46 hosszas kórházi kezelés és lábadozás után felépült páciens MRI-felvételeit elemezte és vetette egybe a fertőzést enyhe tünetekkel megúszó egészséges önkéntesek agyáról készült felvételekkel.

Covid-19-ből kigyógyult páciens agyának MRI-vizsgálata
photo_camera Covid-19-ből kigyógyult páciens agyának MRI-vizsgálata Fotó: RSNA

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) november végi kongresszusán bemutatandó kutatási eredmények szerint a COVID-túlélők agyáról készített felvételek jelentős eltéréseket mutattak a fáradtságért, álmatlanságért, szorongásért, depresszióért, krónikus fejfájásért, valamint a kognitív zavarokért felelős régiókban.

A legszignifikánsabb eltérések az agytörzsi területeken mutatkoztak, mindenekelőtt az alvás-ébrenlét ciklus szabályozását ellátó régiókban. A kutatók a következőkben longitudinális vizsgálatot terveznek, hogy kiderítsék, ezek az agyi rendellenességek hosszabb időn keresztül is fennmaradnak-e.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás