Az EU földgázfogyasztása 20,1, Magyarországé 19 százalékkal csökkent tavalyról idén őszre

2022.12.22. · gazdaság

Dübörög az energetikai átállás az orosz gázról bármi másra: az Európai Unió átlagos földgázfogyasztása az idén augusztustól novemberig tartó időszakban átlagosan 20,1 százalékkal csökkent 2017 és 2021 azonos időszakához képest, írta kedden az Eurostat. Hónapokra lebontva ez augusztusra 13,9 százalékos, szeptemberre 14,2 százalékos, októberre 24,2 százalékos, míg novemberre 23,6 százalékos esést jelent.

Az Európai Unió Tanácsának földgázfogyasztás-csökkentésről szóló rendelete, ami az orosz fosszilis tüzelőanyag-függőség enyhítését előirányzó REPowerEU stratégia része, 2022 augusztusa és 2023 márciusa között 15 százalékos csökkentést írt elő az elmúlt 5 év ugyanezen időszakához képest.

Az EU legtöbb tagállama csökkentette földgázfogyasztását, sőt túl is teljesítették a blokk célkitűzését: 18 tagállamban több mint 15 százalékkal kevesebb földgázt használtak, mint eddig. Leginkább Finnország (-52,7 százalék), Lettország (-43,2 százalék) és Litvánia (-41,6 százalék) fogta vissza magát, de Magyarország is mintegy 19 százalékkal kevesebb földgázt használ az eddigiekhez képest.

Az Eurostat számításai szerint, amelyek a tagállamok statisztikai hivatalainak adatait használják, hat tagállam nem érte még el a 15 százalékos célt, és kettőben még emelkedett is a földgáz-fogyasztás. Máltán 7,1 százalékkal, míg Szlovákiában 2,6 százalékkal használtak többet idén.

Az adatok egyrészt az EU tagállamainak más energiaforrások felé fordulását (cseppfolyósított gáz, norvég földgáz, atomerőművek és szénerőművek visszaállítása, megújuló energiaforrások fejlesztése), részben a földgázfogyasztás visszafogását, részben pedig azt tükrözik, hogy Oroszország az elmúlt évben 88 százalékkal csökkentette európai földgázexportját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás