Másodpercek alatt ismeri fel a méhben a rákos szöveteket az okosszike

2023.01.04. · tudomány

Új diagnosztikai lehetőséget jelenthet a nőgyógyászati tumorok felderítésében az Imperial College London tudományegyetem professzora, Takáts Zoltán által fejlesztett iKnife. Az okosszikét (intelligens sebészkést) agydaganatok és mellrákos szövetek eltávolítására már korábban is használták az onkosebészetben. A szike tulajdonképpen „kiszagolja" a rákos sejteket a méhben, így segít a diagnózis gyorsabb felállításában, írja a Guardian.

A szike elektromos áramot használ a szövetek megkülönböztetésére: a biopsziás szövet elpárologtatása során keletkező gázok elemzésével állapítja meg, hogy az eltávolított minta tartalmaz-e daganatos sejteket vagy sem. Ezzel sokkal gyorsabban szolgáltat eredményt, mint más diagnosztikus módszerek.

Athena Lamnisos, a kutatást finanszírozó Eve Appeal rákellenes jótékonysági szervezet a Guardiannek elmonta, céljuk az volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt eredményeket szolgáltassanak a vizsgálat miatt akár két hétig is izguló pácienseknek. A kutatók eddig 150 gyanús tüneteket produkáló nő (ilyen például a menopauza utáni hüvelyi vérzés jelentkezése) mintáin tesztelték az eljárást, ami a hagyományos diagnosztikai módszerekkel összevetve megbízható, 89 százalékban helyes eredményeket hozott. A kutatócsoport tehát most szélesebb körű klinikai vizsgálatot tervez.

link Forrás

Az iKnife okosszikét már korábban elkezdték használni a diagnosztikában, illetve onkológiai műtéteknél, ahol fontos, hogy csak a daganatos szöveteket távolítsák el, írja az Independent. De magát az eszközt először az érsebészetben használták, majd felismerték, hogy a kauterezés (a szövetek „égetése”) során keletkező füstöt tömegspektrométerrel elemezve nemcsak a szövettípus állapítható meg, hanem az is, hogy a minta tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem.

Az iKnife használata a gyakorlatban
photo_camera Az iKnife használata a gyakorlatban Fotó: Imperial College London

Az endometriumrák (méhtestrák) évente több mint 88 ezer nőt érint az Európai Unióban a European Society of Medical Oncology (ESMO) 2012-es jelentése szerint, míg a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2018-as adatai alapján 120 ezer új esettel kell számolni minden évben. Az iKnife használata viszont lerövidíteni a diagnosztizálás idejét, ezáltal gyorsabb kezelést és jobb gyógyulási esélyt adna az érintetteknek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás