Eltávolítják az ír óriás csontjait a múzeumból, ahol akarata ellenére állították ki

2023.01.12. · tudomány

Charles Byrne az agyalapi mirigyén lévő jóindulatú daganat miatt 231 centi magasra nőtt, és ebből is élt: cirkuszokban lépett fel az „ír óriás” néven, halála előtt viszont kikötötte, hogy holtában már nem kíván látványosság lenni, és azt kívánta, hogy a tengerbe temessék. Ez nem jött össze, John Hunter skót sebész lefizette az óriás egyik barátját, Byrne csontvázát pedig a saját múzeumában állította ki.

Byrne 1783-ban, 22 éves korában hunyt el, és ahogy a korabeli lapok szerint a tuberkolózisban szenvedő beteg háza körül már úgy gyülekeztek a sebészek, mint a bálna körül a bálnavadászok. Végül Hunter járt sikerrel, az óriási csontváz pedig 1787-től 2018-ig volt látható a sebész alapította múzeumban. A múzeum ekkor felújítás miatt átmenetileg bezárt. A felújítás eredetileg 2021-ig tartott volna, végül idén fejeződött be, de Byrne csontváza helyett már csak egy róla készült festmény szerepel majd a kiállítás anyagában.

Nem hagyják békében nyugodni

Ez még nem jelenti azt, hogy Byrne teste végre nyugalomra lelne: bár a múzeum igazgatótanácsa szerint már elfogadhatatlan, hogy a csontváz a továbbiakban is látványosságként szerepeljen, kutatási célokból azért megőrzik a maradványokat.

photo_camera Byrne a múzeum felújítása előtt Fotó: EURASIA PRESS/Photononstop via AFP

Ez etikai szempontból azért is aggályos, mert Byrne amellett, hogy világosan kinyilvánította, hogy a tengerbe akar temetkezni, Huntertől különösen rettegett, a sebészről ugyanis köztudott volt, hogy sírrablókkal szerezteti be a számára orvosi szempontból érdekesnek tűnő holttesteket. Byrne esetében ennél valamivel bonyolultabb volt a történet: a fiatalember koporsója már úton volt Margate felé, ahol a tengerbe akarták süllyeszteni, de a testet útközben ellopták és nehéz tárgyakra cserélték.

Bár Byrne maradványai a kutatók számára még mindig érdekesek lehetnek, egy 2011-es tanulmány szerint már ideje lenne békén hagyni. Thomas Muinzer jogász, a tanulmány egyik szerzője szerint a maradványok orvosi célú felhasználásával még nem is lenne túl sok etikai probléma (már ha Byrne nem jelentette volna ki egyértelműen, hogy elzárkózik ettől), az viszont elfogadhatatlan, hogy a csontvázat látványosságként állítsák ki.

Byrne csontjai egyelőre a múzeum raktárában maradnak, ha Muinzer és társai sikerrel járnak, vagy az eredeti kívánságának megfelelően a tengerbe temetik majd, vagy hazaszállítják Észak-Írországba, Drummullanba, ahol született, és ott helyezik végső nyugalomra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás