Lenyűgöző csillagpárost örökített meg a Hubble űrtávcső az Orion-ködben

2023.01.27. · tudomány

Az amerikai és az európai űrügynökségek (NASA, ESA) által közösen működtetett Hubble űrtávcső újabb lenyűgöző felvételt készített: a friss felvételen két, az Orion-ködben található csillag szerepel.

A kép középpontjában a V 372 Orionis nevű fényes változócsillag áll, míg a bal felső sarokban egy kisebb kísérőcsillag látható. Az Orion-köd egy népszerű csillagkeletkezési régió, amely nagyjából 1450 fényév távolságra található a Földtől.

A felvétel főszereplője a változócsillagok egy különleges típusa, egy úgynevezett Orion-változó. Az ilyen fiatal csillagok viharos állapotváltozásokon mennek keresztül fejlődésük során, amit a csillagászok a fényességük szabálytalan változásain keresztül érzékelnek.

photo_camera Fotó: ESA/Hubble & NASA, J. Bally, M.

Az Orion-változók gyakran társulnak diffúz ködökkel, ami ezen a felvételen is jól látszik: az Orion-köd foltos gáz- és porfelhői szépen kivehetők a képen.

A felvétel a Hubble két műszerének adatai alapján készült: a teleszkóp infravörös és látható hullámhosszon működő kameráinak adatait rétegezték egymásra, hogy felfedjék az Orion-köd ezen sarkának gazdag részleteit.

A fényes csillagokat diffrakciós tüskék veszik körül, amelyek akkor alakulnak ki, amikor egy intenzív pontszerű fényforrás (például a csillagfény) kölcsönhatásba lép az űrtávcső másodlagos tükrét tartó négy szárnnyal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás