A Transparency International jelentése szerint Magyarország a legkorruptabb az Európai Unióban

2023.01.31. · gazdaság

A Transparency International frissen megjelent jelentése szerint tovább romlott a korrupciós helyzet Magyarországon, ezzel pedig az ország a Európai Unió legkorruptabb országának számít. Magyarország korrupcióérzékelési indexe 2021-ben 43 pontos volt, 2022-re egy ponttal romlott. A TI mérései szerint ezzel Magyarország a világranglista 77. helyén áll, ahol holtverseny alakult ki: a szervezet Trinidad és Tobagót, Burkina Fasót, Kuvaitot, a Salamon-szigeteket és Kelet-Timort is ide sorolja.

2021-ben Magyarország még csak az Európai Unió második legkorruptabb államának számított, 2022-re viszont már az EU legkorruptabbjaként végzett. Az európai lista legkevésbé korrupt országai Dánia, Finnország és Svédország, Magyarország után a legkorruptabbnak pedig Bulgáriát tekintik. A szintén a lista vége felé található Románia 46 pontot kapott. Bulgária és Románia egy-egy pontot javítottak az egy évvel korábbi pontszámukhoz képest.

photo_camera Az Európai Uniós lista Fotó: Qubit / Transparency International

Az elmúlt tíz évben többé-kevésbé folyamatosan romlik a korrupciós helyzet Magyarországon, egyedül 2018-ban sikerült egy pontot javítani, ekkor az ország CPI-indexe 46 ponton állt, ez egypontos javulást jelent az előző évi adatokhoz képest.

photo_camera Az elmúlt tíz év változásai Magyarországon Fotó: Qubit / Transparency International

Világviszonylatban a legkevésbé korrupt ország Dánia 90 ponttal, Finnország és Új-Zéland az ezüstön osztoznak 87 ponttal, a bronz Norvégiának jár. A lista legalján Szomália található 12 ponttal, de Szíriában és Dél-Szudánban is tombol a korrupció, ezek az országok 13-13 pontot kaptak.

photo_camera A legjobban teljesítő országok listája Fotó: Qubit / Transparency International

A magyar eredményekre a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telex kérdésére azzal reagált, hogy „érdekes, hogy a Transparency International sem a brüsszeli bürokráciát, sem az Európai Parlamentet nem vizsgálta, ők lemaradtak a listáról”, a jelentést pedig hazugnak nevezte. Belgium egyébként 73 ponttal a lista 18. helyén osztozik Japánnal és az Egyesült Királysággal.

A Transparency International szerint a CPI a világ legszélesebb körben használatos indexe, amelynél 100 jelenti a legkisebb, 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. A korrupcióérzékelési index 13 különböző felmérésen alapul, amelyek közül legalább három adatait vetik össze ahhoz, hogy kiszámolják az adott országhoz társított értéket. A felmérések a TI tájékoztatása szerint megbízható szervezetektől, így például a Világbanktól vagy a Világgazdasági Fórumtól származnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás