Milyen lesz a harmadik világháború? Kérdezzük meg az írókat!

2023.03.03. · majom

„Elképzelni az elképzelhetetlent egy sci-fi író hétköznapi munkája, akkor hát miért ne hallgatnánk meg, hogy mit mondanak nekünk?” – tette fel a kérdést Angela McLean, a brit védelmi minisztérium tudományos főtanácsadója. A minisztérium meg is hallgatta: két elismert sci-fi íróra bízták, hogy lehetséges forgatókönyvekkel szolgáljanak az elkövetkező húsz év biztonsági kihívásaira. A könyv nyolc fejezetből áll, és a minisztérium honlapján olvasható.

„Hiába a 21. század technológiai fejlődése, még mindig nem áll rendelkezésünkre egy olyan kristálygömb, amiben megpillanthatjuk a jövőt. Azt viszont már jobban fel tudjuk mérni, hogy milyen kölcsönhatásban áll egymással a technika, a politika, a gazdaság és a társadalom. Az emberi vagy szocio-technikai mozzanat az, ami miatt ezek a technológiák működni tudnak, és éppen ez az, ami miatt nehéz pontosan megjósolni a jövőt” – írja a Dstl., a minisztérium kötetet megrendelő alosztálya a könyv előszavában.

A fantázia fontossága

„A PowerPoint és a többi hasonló módszer, amelyekkel általában megosztjuk egymással az elképzeléseinket a biztonságtechnikai fórumokon, alig három évtizedes múltra tekint vissza”, írja a minisztérium, a narratíva viszont végigkísérte az emberiség történelmét. Bevált módszer a valóság feltárására, vagy legalábbis egy lehetséges valóság leírására – ezért is kértek fel két sci-fi-szerzőt, hogy használják ki az erejét.

Az sem egészen véletlen, hogy kiket kértek fel a feladatra. A kötet egyik szerzője, Peter Warren Singer amellett, hogy elismert sci-fi szerző, politológusként a 21. század hadviselésével és a nemzetközi konfliktusokkal foglalkozik. August Cole korábban a Wall Street Journal újságírójaként tevékenykedett, a védelmi minisztérium nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott.

A minisztérium szerint a történelmi párhuzamok szándékosak, a történetek pedig nem jóslatként, hanem – nem túl meglepő módon – történetként olvasandóak, az általuk érintett témák között szerepel a szuperkatonák megalkotása, a zéró emissziós világ politikai feszültségei, a kiberpszichológia véleményformáló hatalma vagy az autonóm drónrendszerek bevetése is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás