32 százalék a nők aránya az MTA új doktorai között

2023.03.28. · tudomány

Kedden, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában vehették át okleveleiket azok, akik 2022-ben elnyerték az MTA doktora címet. Tavaly összesen 82 kutatót tartottak érdemesnek a rangos címre, és ahogy azt közleményében az akadémia is kiemeli, közöttük 26 nő található, ami 32 százalékos arányt jelent.

Egy évvel korábban szintén 26 nőt választottak meg az MTA doktorának, így az intézmény összes doktora között a 2021-es 16 százalékhoz képest idén már 17,1 százalék a nők aránya. „Tehát, ha lassan is, de a nők aránya folyamatosan emelkedik az MTA doktorok között” – írja az akadémia.

Az MTA tudósainak diverzitása 2022 májusában került a figyelem középpontjába, amikor Kende Anna szociálpszichológus lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról, miután kiderült, hogy az akadémia frissen megválasztott 26 rendes tagja között egyetlen nő sincs.

Az MTA doktora oklevelek átadása, 2023. március 28-án
photo_camera Az MTA doktora oklevelek átadása, 2023. március 28-án Fotó: MTA / Szigeti Tamás

„A döntést azért hoztam, hogy a saját eszközeimmel megmutassam, hogy a tiltakozásunkat, ellenérzésünket ki lehet és ki is kell fejezni. Nem gondolom, hogy közvetlen hatást lehetne ilyesmivel elérni, nem is azért csináltam, hogy azonnali változást eszközöljek, de talán tudatosabbá lehet tenni az embereket. Ha egymás közt puffogunk az általunk érzékelt igazságtalanságokon, az lelki támasznak jó lehet, de szerettem volna túllépni ezen és felhangosítani, kimondani, ami nem elfogadható” – mondta a Qubitnek Kende Anna.

Az MTA erre úgy válaszolt közleményében, hogy több évtized versenyhátránya nem hozható be néhány év alatt, és „a kutatói életpálya »piramisának« csúcsán levők között csak akkor lesz több nő, ha az érvényesülésüket a teljes kutatói életpályán, és különösen annak kritikus periódusaiban határozott lépésekkel segítik. Mint ahogyan azt a Magyar Tudományos Akadémia is teszi immár több elnöki ciklus óta”.

photo_camera Forrás: MTA

Az új doktorok 32 százaléka a matematika és a természettudományok, 27 százaléka a bölcsészet- és társadalomtudományok, 23 százaléka pedig az élettudományok területéről került ki. Korcsoportok szerint legnagyobb arányban az 51–55 évesek (24%), a 60 felettiek (20%) és a 46–50 évesek (19%) vannak a kinevezettek között, de ketten már 40 éves koruk előtt megkapták az elismerést. A legtöbben (58-an) valamelyik hazai felsőoktatási intézményben dolgoznak, míg kutatóintézetből és más intézményekből egyaránt 12-en lettek az MTA új doktorai.

A kinevezettek teljes névsorát és doktori értekezéseik leírását az MTA oldalán lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás