A nemrég észlelt síkszerű robbanás mindent megkérdőjelez, amit eddig a gigantikus csillagrobbanásokról tudtunk

2023.03.31. · tudomány

Olyan naprendszerméretű robbanást érzékeltek a tudósok az univerzumban, amelyik mindent megkérdőjelez, amit eddig az űrben észlelt robbanásokról gondoltunk. A felfedezést a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban tették közzé februárban.

A robbanást a csillagászok az úgynevezett gyors kék optikai tranziens (Fast Blue Optical Transient - FBOT) kategóriájába sorolták, ami sokkal ritkább, mint például a szupernóvák. Az első FBOT-eseményt 2018-ban fedezték fel, és alakja miatt a Tehén (The Cow) becenevet kapta. A tudósok a La Palmán található Liverpool Teleszkóppal véletlenül fedezték fel a robbanást, amikor kiszúrtak egy polarizált fénycsóvát.

photo_camera Forrás: Phil Drury/University of Sheffield

Mivel maguk a csillagok gömbölyded alakúak, az univerzumban történő robbanások is szinte mindig gömbszerű alakzatot vesznek fel, a 180 millió fényévnyire bekövetkezett robbanás bizonyos részei azonban a legkevésbé sem gömbszerűek, inkább egy CD-lemez alakjához hasonlíthatók, és ezzel korábban még nem találkoztak a kutatók.

A csillagászoknak még mindig homályos, hogyan történik a gyors kék optikai tranziensek felrobbanása, viszont azt remélik, hogy a mostani megfigyeléssel közelebb jutnak a megértésükhöz.

Justyn Maund, a Sheffieldi Egyetem fizikai és csillagászati tanszékének munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint nagyon keveset tudunk az FBOT-robbanásokról. Ezek egyáltalán nem úgy viselkednek, ahogyan a felrobbanó csillagoknak kellene – túl fényesek és túl gyorsan változnak, egyszóval furák, és ez az új megfigyelés még furcsábbá teszi őket - mondta a kutató.

Maund szerint a robbanás gömbszerűtlenségére már van néhány lehetséges magyarázat: lehet, hogy az érintett csillagok hoztak létre korong alakzatot a haláluk előtt. Az is elképzelhető, hogy ezek olyan szupernóvák, ahol a csillag magja fekete lyukká alakult, vagy olyan neutroncsillagok, amelyek végül felfalják a csillag más részeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás