Közel 2000 éves Buddha-szobrot találtak Egyiptomban

2023.04.28. · tudomány

Buddhát ábrázoló szobrot találtak a Vörös-tenger partján fekvő Berenikében, az ókori Egyiptom kikötővárosában. A szobor, amire egy lengyel-amerikai csoport talált rá a berenikéi templom ásatása közben, fényt deríthet a Római Birodalom idején Indiával fennálló kereskedelmi kapcsolatokra.

A szobor 71 centiméter magas, és Buddhát glóriával a feje körül, valamint lótuszvirággal az oldalán ábrázolja, míg jobb oldalának egy része, illetve jobb lába hiányzik.

Mostafa al-Waziri, az egyiptomi legfelső régiségügyi tanács vezetője elmondta, hogy Bereniké volt az egyik legnagyobb kikötőváros a római kori Egyiptomban, és gyakran az Indiából érkező, fűszerekkel, féldrágakövekkel, textíliákkal és elefántcsonttal megrakott hajók célállomása volt.

photo_camera Fotó: -/AFP

A várost II. Ptolemaiosz egyiptomi király alapította az időszámításunk előtti 3. század első felében, és édesanyjáról, I. Berenikéről nevezte el.

Egyiptom a politikai zavargások és a covidjárvány évei után megpróbálja újjáéleszteni az ország szempontjából létfontosságú turisztikai ágazatát, ezért a régészeti felfedezések különös hangsúlyt kapnak az utóbbi időben.

A kormány elsődleges csodafegyvere a gízai piramisok lábánál fekvő Nagy Egyiptomi Múzeum régóta halogatott megnyitása lesz, és a tervek szerint 2028-ra évi 30 millió turistát szeretnének vendégül látni, a pandémia előtti 13 millióhoz képest.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás