Elképesztő 3300 éves domborművek került elő a szakkarai ásatásokról

2023.04.24. · tudomány

A királyi kincstár aranyfólia-készítő mestere lehetett az a Yuyu nevű férfi, akinek Szakkarában feltárt sírját a „szüleit, saját magát és feleségét, testvérét és annak feleségét, valamint saját gyermekeit és unokáit” ábrázoló félkész dombormű díszíti – írja a Live Science.

A hollandiai Leidenben található Nemzeti Régiségtár egyiptomi és núbiai gyűjteményének kutatói által végzett feltárások során egy másik családi csoportkép is előkerült. A még azonosítatlan kilétű egyiptomi férfi sírjában feltárt dombormű csak négy embert ábrázol. A holland kutatók szerint az alkotások mindegyike 3300 évvel ezelőttre datálható.

A Live Science által megkérdezett egyiptológusok szerint a domborművek készítői az ókori Egyiptom művészetében ritka tudatossággal játszottak az alakok háromdimenziós és frontális ábrázolásával, ugyanakkor rendkívüli hasonlóságot mutatnak az időszámítás előtt 2649 és 2150 között épült óbirodalmi nekropoliszban talált emlékművekkel, amelyeket Memphisz mellett találtak.

Családi csoportkép az ókori Egyiptomból
photo_camera Családi csoportkép az ókori Egyiptomból Fotó: Leiden Turin Expedition to Saqqara

A jelenleg is zajló szakkarai feltárásokat a leideni Nemzeti Régiségtár és az olaszországi Torinóban található Egyiptomi Múzeum kutatói végzik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás