Megérkeztek az első képek, amiket Európa új meteorológiai szuperműholdja készített

2023.05.04. · tudomány

A Meteosat–12 (vagy MTG–I1) meteorológiai műholdat 2022 decemberében bocsátották fel geostacionárius pályájára (az Egyenlítő fölött 36 ezer méteres magasságba), és annak üzemeltetője, a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) most közzétette az idei év nagy részében tesztelési fázisban lévő űreszköz első képeit a Földről.

Attól kezdve, hogy a műhold adatai a tesztidőszak után a meteorológiai szolgálatok rendelkezésre állnak, jelentős javulás várható a közelgő veszélyes időjárási események, például a heves szél vagy felhőszakadás, a villámlás és a jégeső előrejelzésében.

Ez egyfelől a Meteosat–12 nagyobb felbontásának köszönhető, ugyanis míg az előző generációs műholdaknál a vihar egy jellemzőjének legalább egy kilométeres átmérőjűnek kellett lennie az észleléshez, az új eszköz már 500 méteres elemeket is képes követni.

A Meteosat–11 és a Meteosat–12 képeinek összehasonlítása
photo_camera A Meteosat–11 és a Meteosat–12 képeinek összehasonlítása – utóbbi sokkal több részletet felfed Forrás: EUMETSAT

A műhold a Földhöz képest állandó pozícióban állomásozik, így folyton szemmel tartja Európát, valamint Afrikát és a Közel-Keletet. A vizsgált területen áthaladó időjárási rendszerekről 10 percenként küld vissza egy-egy teljes képet, ami öt perccel gyorsabb, mint az előző műholdak esetében – ráadásul az eddigi 12 helyett már 16 hullámhosszban látja a bolygót.

A harmadik generációs műholdrendszer végül három, egymással összhangban működő eszközből áll majd. Először 2024-ben indítanak egy szondázó űreszközt, amely a légkör hőmérsékletét és páratartalmát vizsgálja majd, míg 2026-ban egy második képalkotó űreszköz egészíti ki a rendszert, amely csak Európáról készít majd felvételeket, viszont azokat lényegesen gyorsabban, 2,5 percenként.

A projekt teljes költségvetése várhatóan 4,3 milliárd euró (kb. 1600 milliárd forint) körül alakul majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás