Az egykori kukás amatőr helytörténész megérzéseinek köszönhetően fedezték fel a Róma történelmét átíró toszkán szobrokat

2023.06.02. · tudomány

San Casciano dei Bagniban, a Rómától 150 kilométerre fekvő fürdővároskában az elmúlt években több felbecsülhetetlen értékű és fontosságú szoborra leltek. Az ősszel leállított ásatások idén tavasszal folytatódtak és újra sikeresnek bizonyultak. Hamarosan Rómában, a Quirinale-palotában állítják ki a szobrokat, de a végleges helyük a faluban lesz.

A Reuters számolt be róla, hogy június 22-től lehet majd megtekinteni a 2019 óta több ásatásban feltárt szoboregyüttest. Ezután a kutatómunkát folytatják, ugyanis a régészek szerint érdemes tovább kutatni az egykori fürdővárosban, ahol már korábban is megérzések alapján végeztek ásatásokat.

A 2000 éves fürdőkomplexum ásatási helyszíne
photo_camera A 2000 éves fürdőkomplexum ásatási helyszíne Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Egy helyi lakos, Stefano Petrini, aki korábban kukásként dolgozott, most pedig amatőr helytörténészként ismert, hívta fel a régészek figyelmét arra, hogy egy jó barátja kertjéből ókori római oszlopok látszottak a környéken. Ez a füles hatalmas előrelépést jelentett a szoborcsalád felfedezésében akkor.

Ugyanis ennek nyomán találtak meg a fürdővárosban mintegy két tucat bronzszobrot, illetve egyéb felajánlásokat, például tojáshéjat, szilvamagokat, fenyőtobozokat és sebészeti eszközöket is. A régészek szerint a leletek egészen új megvilágításba helyezik a római kori emberek halállal, egészséggel és istenekkel való kapcsolatát.

Az elnéptelenedő vidéki falu lakói sokat remélnek attól, hogy az egykori fürdővárosból előkerülő leleteket hamarosan itt állítják ki. Bíznak benne, hogy az egész világon szenzációsnak számító kulturális és történeti emlékek valódi turisztikai látványossággá válnak a jövőben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás