Kamu volt a katari focivébé karbonsemlegessége

2023.06.07. · tudomány

A svájci reklámipart szabályozó Commission for Loyalty szervezet jelentése szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség félrevezette a fogyasztókat, amikor karbonsemlegesként hirdette meg a 2022-es katari világbajnokságot.

A svájci székhelyű szövetség ellen öt panasz érkezett az ügyben, a szervezet mindnek helyet adott. A bizottság problémásnak találta a karbonsemlegesség definícióját is, azt kifogásolta, hogy nem tisztességes olyan körülmények között így hirdetni valamit, ha ennek nincsenek nemzetközileg elfogadott sztenderdjei.

A döntésnek komoly pénzügyi következményei nincsenek: a reklámfelügyelet csak javaslatokat tehet, így azt javasolja a futballszövetségnek, hogy a jövőben ne reklámozzák magukat megalapozatlan, de zöldnek tűnő lózungokkal. Raphel Mahaim, az Ügyvédek a klímáért szövetség (Lawyers for Climate) munkatársa, svájci zöldpárti képviselő szerint a panaszokkal mégis elértek valamit: a FIFÁra rábizonyosodott, hogy csak szóban környezetbarát.

Azért ezt lehetett sejteni

Mahaim szerint a FIFA bizonyíthatatlan állításai miatt nem csak a környezetet, hanem azokat a fogyasztókat is kár érte, akik abban a hitben utaztak Katarba, hogy a szövetség még a repülőútjuk karbonkibocsátását is semlegesíti majd.

Andrew Simms, a brit New Weather Institute igazgatója a környezetvédők győzelmeként ünnepli a jelentést, és mielőbbi valódi környezetvédelmi lépésekre buzdította a FIFÁt és a többi sportszövetséget. Most csak annyi derült ki, hogy a FIFA sehogy nem tudja bizonyítani, hogy kompenzálta a rendezvény karbonkibocsátását, de ez a szkeptikusok számára aligha meglepő: a Carbon Market Watch egy elemzéséből már a világbajnokság előtt kiderült, hogy a szövetség súlyosan alábecsülte a karbonkibocsátást, Gilles Dufresne, az elemzés szerzője szerint a karbonsemlegesség ígérete pedig már 2022 tavaszán sem tűnt túl meggyőzőnek.

Dufresne szerint a világbajnokságra épített új stadionok karbonlábnyomát és az országba repülővel érkező nézők számát is alábecsülték, ráadásul a stadionok esetében azzal számoltak, hogy a meccsek után is használják majd őket, nem hagyják leromlani – ez még majd kiderül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás